www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Antigen carbohidrat CA 19-9
Markeri tumorali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
65 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 30 de zile la 2-8 °C sau 3 luni la -20 °C sau la -70 °C.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
  • Femei: <  37 U/mL;
  • Bărbați: < 37 U/mL.
Serurile intens hemolizate sau contaminarea microbiană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului.


Antigenul carbohidrat CA 19-9 se găsește în mod normal în celulele epiteliale fetale din stomac, intestin, ficat sau pancreas. La adult, acesta poate fi găsit în cantități mici în celulele epiteliale și mucoase din stomac, intestin, pancreas, ficat și în ovar.
La persoanele sănătoase, valorile CA 19-9 depășesc 100.000 U/ml în lapte, spută, salivă, secreții bronșice, lichid seminal, mucus cervical, secreții gastrice, lichid amniotic, urină, lichid din chisturi ovariene. Din acest motiv, trebuie acordată o mare atenție evitării contaminării probelor.      
                           
Valori crescute ale CA 19-9 apar în 70-80% din cazurile de carcinom pancreatic, 50-60% din cele de carcinom gastric, în tumorile hepatobiliare, colorectale, precum și la unii pacienți cu neoplasm pulmonar, mamar, ovarian sau prostatic.

Indicații absolute (marker primar): în diagnosticul și monitorizarea tratamentului de carcinom pancreatic, hepatobiliar și gastric;                                             
Indicatii relative (marker secndar): în diagnosticul și monitorizarea cancerului colorectal (reprezentând al doilea marker după CEA), dar si în tumorile ovariene (unde CA 19-9 este al doilea marker după CA 125).

CA 19-9 este un derivat al sistemului de grupe sangvine Lewis. Persoanele cu grupa Le a-/b- (însemnând 7-10 % din populație) sunt incapabile genetic să sintetizeze CA 19-9. Astfel, aceste persoane, chiar în cazul dezvoltării unui carcinom pancreatic, gastric sau hepatobiliar, nu prezintă creșteri ale antigenului CA 19-9.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului