Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
65 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în cel mai scurt timp de la recoltare.
Analiza se lucrează din serul separat de cheag în maximum 2 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 24 de ore la 2-8 °C sau timp îndelungat la -20 °C sau -70 °C.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
Femei: < 3 ng/mL;
Bărbați: < 3 ng/mL.
Serurile intens hemolizate sau contaminarea microbiană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului.
Antigenul carcinoembrionar (CEA) este o glicoproteină produsă în timpul perioadei fetale, atât în tractul gastrointestinal, cât și în pancreas, ca un antigen de suprafață celulară. Acestei glicoproteine i se atribuie și un efect imunosupresiv. Sinteza este redusă semnificativ după naștere, astfel încât valorile CEA sunt foarte reduse la adulții sănătoși. Concentrația CEA crește semnificativ în diferite tipuri de cancer (spre exemplu în cancerul colorectal, gastric, hepatic, pulmonar, mamar, cervical sau în cel ovarian).
Pot apărea creșteri ușoare sau moderate în cazul persoanelor fumătoare și în unele afecțiuni benigne ale:
intestinului (precum colita ulceroasă, boala Crohn sau polipoze);
pancreasului (pancreatite);
ficatului (ciroză hepatică sau hepatită cronică);
rinichilor (insuficiență renală);
plamanilor (emfizem pulmonar);
glandelor mamare.
Dozarea CEA se recomandă pentru monitorizarea tratamentului anticanceros în diferite neoplazii, precum cancerul colorectal, mamar, ovarian, gastric sau pulmonar.
În monitorizarea pacienților după tratament chirurgical, antigenul carcinoembrionar (CEA) este mai sensibil decât tomografia computerizată, ecografia sau endoscopia și precede manifestările clinice ale extensiei bolii cu 2-18 luni. De aceea, pentru depistarea precoce a recidivelor la pacienții asimptomatici este recomandată repetarea determinării antigenului carcinoembrionar la fiecare 3-6 luni după intervenția chirurgicală.
Dozarea antigenului carcinoembrionar nu este utilizată în scop de screening.