Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
65 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
Analiza se efectuează din serul separat de cheag, în maximum 2 ore de la recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul în frigider.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau 3 luni la -20 °C sau la -70 °C. Proba nu se decongelează/recongelează.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
Femei: < 35 U/mL;
Bărbați: < 0.35 U/mL.
Serurile intens hemolizate, contaminarea microbiană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului.
Antigenul tumoral CA 125 este prezent în lichidul amniotic, în laptele matern și în sângele femeilor gravide, precum și în epiteliul unor organe, precum ovar, pancreas, vezică biliară, stomac, bronhii, rinichi și colon.
În cazul femeilor aflate la menstruație vor apărea creșteri fiziologice ale nivelului CA 125.
Dozarea nivelului CA 125 este indicată în principal în monitorizarea pacientelor cu cancere ovariene seroase sau nediferențiate și pentru depistarea timpurie a recidivelor. Nivelele crescute de CA 125 se corelează cu masa tumorii și pot precede cu câteva luni manifestările clinice. Totodată, înregistrarea unor valori crescute indică o boală în evoluție.
CA 125 reprezintă o metodă de screening al cancerului ovarian doar în combinație cu ecografia.
Indicații relative pentru dozarea CA 125: antigenul tumoral CA 125 reprezintă un marker secundar în cazul suspiciunii de adenocarcinom pancreatic, după dozarea markerului CA 19-9.