Care este importanța dietei alimentare în controlul sindromului ovarelor polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină survenită în cazul unui dezechilibru hormonal și afectează între 15 și 25% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă.
Această afecțiune determină formarea a numeroși săculeți plini cu lichid în interiorul ovarelor și poate rămâne mult timp nediagnosticată, deși influențează ciclul menstrual, fertilitatea, producția de hormoni (în special de insulină) și chiar aspectul fizic al femeii afectate!
Afecțiunea poate debuta în adolescență, odată cu menstruația, însă și mai târziu, în jurul vârstei de 20-25 de ani, având efecte pe o perioadă îndelungată de timp, chiar și la menopauză.
Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?
Se consideră că apariția bolii ar fi determinată de
producerea excesivă a hormonilor androgeni,
în special a testosteronului, caz în care glanda hipofiză nu funcționează corespunzător și se înregistrează niveluri ridicate de insulină în sânge. Insulina este un hormon produs de pancreas, care permite celulelor să folosească glucoza pentru a oferi energie organismului.
Studiile arată că și
obezitatea poate declanșa SOP, însă este suficientă chiar și o scădere în greutate de doar 5% pentru a se îmbunătăți ovulația și a se regla menstruația. În plus, s-ar părea că dezvoltarea SOP are și o
componentă ereditară: femeile cu cazuri de sindrom al ovarelor polichistice în familie au o predispoziție genetică pentru această afecțiune endocrină.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale SOP?
- Chisturi ovariene de dimensiuni reduse;
- Ciclu menstrual neregulat sau absent, cu sângerare abundentă și/sau dureri intense;
- Dureri pelviene;
- Predispoziție pentru îngrășare, chiar obezitate (în special în jurul taliei);
- Fragilitate sau cădere a părului (alopecie);
- Acnee, seboree, mătreață;
- Pilozitate excesivă pe față, piept, abdomen, spate sau degete;
- Fertilitate redusă, inclusiv probleme de infertilitate.
Pe termen lung, femeile care suferă de această afecțiune au un risc sporit de a dezvolta și alte probleme de sănătate, precum: stări depresive, diabet de tip II, hipertensiune arterială, creșterea nivelului de colesterol și apnee în somn.
Cum poate fi diagnosticat sindromul ovarelor polichistice?
Multe dintre simptomele enumerate mai sus nu sunt specifice și prin urmare, rareori sunt asociate cu sindromul ovarelor polichistice. În general, femeile afectate nu se prezintă la medic decât în cazurile în care se accentuează simptomele sau au probleme de fertilitate (percepând manifestările inițiale ca fiind neplăcute, însă nu grave).
Având în vedere că nu există un pachet standard de teste prin care să poată fi depistată această afecțiune endocrină,
experiența clinicianului și
istoricul medical al pacientei sunt foarte importante pentru identificarea sindromului.
În general, pentru diagnosticul SOP se recomandă:
- Examen clinic general: pacienta trebuie să furnizeze medicului ginecolog date corecte cu privire la prima și ultima zi a ciclului menstrual, precum și simptomele manifestate;
- Examinare cu ultrasunete (ecografie endovaginală), pentru a stabili atât prezența chisturilor, cât și dimensiunea ovarelor;
- Teste endocrine de laborator pentru a detecta nivelul hormonilor din sânge:
•
FSH;
•
LH;
•
Estradiol;
•
Progesteron;
•
Testosteron;
•
Testosteron liber;
•
SHBG;
•
AMH;
•
DHEA-S.
Cum poate alimentația să influențeze evoluția sindromului ovarelor polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune endocrină care duce la distrugerea hormonilor din corp, afectând întreg sistemul endocrin, inclusiv unele organe precum pancreasul (care produce insulină), glanda tiroidă sau cea pituitară.
Oficial nu există un tratament pentru vindecarea SOP, însă este recunoscut faptul că alimentația și stilul de viață au un rol esențial în menținerea și controlul funcționării sistemului endocrin. Astfel, femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice pot ameliora simptomatologia dacă:
- Urmează o dietă bogată în alimente cu indice glicemic redus, pentru a controla nivelul insulinei și, automat, pe cel al glucozei din sânge. În acest caz, alimentele recomandate pentru reglarea ciclului menstrual și pentru scăderea în greutate sunt:
• fructe și legume proaspete;
• ouă;
• carne slabă;
• pește (cunoscut pentru conținutul de proteine și grăsimi sănătoase);
• cereale integrale.
- Reduc consumul de carbohidrați, ceea ce poate îmbunătăți echilibrul hormonal, reducând nivelul insulinei și accelerând în același timp pierderea în greutate!
- Suplimentează cantitatea de proteine de calitate (carne slabă de pui, porc, vită, pește, ouă, lactate și fasole). Astfel se inhibă grelina (hormonul foamei), având ca rezultat scăderea nivelului de hormoni androgeni (cei masculini, precum testosteronul).
- Au mese regulate, la ore bine stabilite (cu un mic dejun foarte bogat și o cină săracă în calorii). Un studiu arată că, după o dietă de 90 de zile cu un mic dejun la care se consumă 50% din norma calorică zilnică, nivelul de testosteron scade la jumătate, cel de insulină cu 8%, iar șansele ca femeile să râmână însărcinate cresc cu 30%!
- Consumă preponderent alimente bogate în grăsimi sănătoase (cum ar fi acizii grași omega 3): avocado, ulei de pește, nuci și semințe crude. În urma unui cercetări recente, s-a constatat că femeile ce au suplimentat acizii grași omega 3 în alimentația lor, au înregistrat reducerea semnificativă a nivelului de testosteron și îmbunătățirea rezistenței la insulină cu până la 20%.
- Realizează zilnic mișcare și exerciții fizice, pentru îmbunătățirea ovulației și reducerea rezistenței la insulină cu până la 30%. De asemenea, sportul susține scăderea în greutate, care, așa cum am precizat mai sus, este un factor esențial pentru ovulație și reglarea menstruației!
Să fim sănătoși, fiind informați!