Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din serul proaspăt.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
Copii: 0,1 - 1,0 nmol/L
Bărbați: 20 - 49 ani: 4,56 - 28,2 nmol/L
peste 50 ani: 2,49 - 21,6 nmol/L
Femei: 0,198 - 2,67 nmol/L
Seruri intens hemolizate.
Testosteronul este principalul hormon masculin, produs:
la bărbați: cu preponderență în celulele Leyding testiculare, stimulate de hormonul luteinizant (LH), care este secretat de hipofiză. Cea mai mare parte a testosteronului circulant (60%) este legată de globulina de legare a hormonilor sexuali, doar o mică parte circulând liber (1 - 2%), iar restul testosteronului este legat de albumină.
la femei: în ovare și glandele suprarenale, dar și prin conversia periferică a altor steroizi.
Concentrațiile sanguine ale testosteronului sunt mult mai mici la femei decât la bărbați.
Secreția masculină de testosteron începe în timpul vieții în uter, apoi se întrerupe aproape complet după naștere, pentru a fi reluată la pubertate.
Rolul secreției de testosteron în organismul bărbaților:
în spermatogeneză (producerea de spermatozoizi);
în dezvoltarea organelor genitale (a fertilității);
rol anabolizant în metabolismul proteinelor și în dezvoltarea mușchilor;
responsabil de apariția și menținerea caracterelor sexuale secundare masculine (musculatură, pilozitate, libidou, schimbarea vocii);
în dezvoltarea oaselor;
în metabolismul lipidelor și glucidelor.
Recomandări pentru dozarea testosteronului:
La bărbați: suspiciune clinică de deficit androgenic (hipogonadism primar, hipopituitarism, pubertate întârziată, impotență, infertilitate); suspiciune clinică de exces androgenic (tumori corticosuprarenaliene, pubertate precoce);
La femei: hirsutism, anovulaţie, amenoree sau virilizare (tumori ovariene virilizante, tumori corticosuprarenaliene sau sindroame adrenogenitale, sindromul ovarelor polichistice).