Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate). Pacientele vor menționa data ultimei menstruații sau trimestrul de sarcină.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului la temperatură ambientală, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 4 săptămâni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din serul proaspăt. Se vor evita ciclurile repetate îngheţ-dezgheţ.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
Variază în funcție de vârstă și sex, după cum urmează:
Categorie
Fază
Valori normale (mUI/mL)
Fete
Nu se aplică
0,03 - 3,9
Femei
Faza foliculară
2,58 - 12,1
Femei
Faza ovulatorie
27,3 - 96,9
Femei
Faza luteală
0,833 - 15,5
Femei
Menopauză
13,1 - 86,5
Băieți
Nu se aplică
0,04 - 3,6
Bărbați
Nu se aplică
3,9 - 22,6
Serurile intens hemolizate pot afecta rezultatele testului;
Administrarea unor medicamente poate determina modificarea nivelului de LH. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Hormonul luteinizant (LH) este un hormon glicoproteic secretat de lobul anterior hipofizar (adenohipofiza). Împreună cu hormonul foliculostimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH) apaține familiei hormonilor gonadotropi, a căror secreție este controlată printr-un mecanism de feedback negativ de către hormonii sexuali: estrogen, progesteron și testosteron.
La femei, LH și FSH stimulează creșterea și maturarea foliculilor. LH înregistrează un nivel maxim în faza ovulatorie a ciclului menstrual, moment în care este eliberat ovulul. Foliculul ovarian se va transforma în corp galben, evoluția lui fiind influențată în continuare de variația LH. Hormonii gonadotropi reglează sinteza şi secreţia estrogenilor şi a progesteronului. Reglarea nivelului de LH în perioada ovulatorie este realizată în special de către estradiol, printr-un mecanism de feedback pozitiv.
În fazele foliculară și luteală, nivelul LH este redus prin acțiunea de feedback negativ al hormonilor estrogeni. La menopauză sau în cazurile de ovarectomie, concentrația de estrogeni scade, mecanismul de feedback negativ este blocat și astfel va crește concentrația de LH și FSH.
La barbați, LH stimulează producția de testosteron și maturarea normală a spermatozoizilor.