Ginecologia este ramura medicinei care studiază morfologia organelor genitale feminine, precum și metodele de diagnostic și de tratament a stărilor patologice. Patogenia ginecologică este una extrem de extinsă, cuprinzând bolile de la nivelul organelor genitale interne (uter, ovar, trompe uterine, vagin), al organului genital extern (vulvă), dar și al glandelor anexe, cum sunt glandele mamare.
În strânsă legătură cu ginecologia, obstetrica este o specialitate medicală care se ocupă cu fiziologia și patologia sarcinii și a nașterii, respectiv de tratamentul femeii și a pruncului în perioada prenatală, natală și postnatală.
În România, sunt înregistrate peste 7.000 de cazuri de cancer mamar în fiecare an, în timp ce cancerul cervical reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 14 și 44 de ani. Luând în considerare aceste cifre alarmante, echipa Medcenter a organizat mai multe simpozioane medicale pe teme din această arie medicală.
Astfel, în anul 2014, a fost organizat primul simpozion, în care au fost dezbătute actualități și controverse în domeniul ginecologiei, printr-o abordare cât mai cuprinzătoare a celor mai frecvente afecțiuni de interes: infecții ale tractului urinar, metode de diagnostic ale infecției cu HPV, prevenția cancerului de sân.
Chiar dacă este binecunoscut în lumea medicală faptul că infecția cu HPV este cea mai frecventă cauză a aparitiei cancerului de col uterin, metodele de laborator sunt din ce în ce mai diverse, fiind extrem de important pentru practicieni să le cunoască în detaliu pentru a reuși să o identifice la timp și a preveni evoluția spre complicații. Aceste aspecte au fost dezbătute pe larg în cadrul simpozionului “Metode de diagnostic și supraveghere a leziunilor cervicale precanceroase”, organizat în anul 2016.
De asemenea, apelând la experiența medicilor dintr-un spital de renume din domeniul obstetricii și ginecologiei din România, Medcenter a organizat un simpozion care a dezvăluit participanților realități despre provocările și terapiile specifice în practica obstetricală.