Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
17 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate). Pacientul poate bea apă, însă este recomandat să nu mănânce cu 12-14 ore înainte de recoltare și să nu consume alcool cu 72 de ore înaintea recoltării sângelui. Ideal ar fi ca pacienții să respecte o dietă echilibrată timp de 3 săptămâni înaintea testării.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
Serul poate fi depozitat 6 zile la 2-8 °C sau 3 luni la -20 °C.
Refrigerat
Spectrofotometrie
Nivel optim: <200 mg/dl;
Borderline crescut: 200-239 mg/dl;
Nivel crescut: ≥240 mg/dl.
Seruri intens hemolizate;
Menținerea presiunii garoului peste 2 minute determină creșterea colesterolului seric cu 2-5%;
Poziția de decubit menținută aproximativ 20 de minute determină scăderea colesterolului cu 10-15% din valoarea lui obtinută în ortostatism;
Recoltarea sângelui după 20 minute în poziția șezând duce la o scădere a colesterolului seric cu aproximativ 6% față de ortostatism;
Creșterea colesterolului seric poate fi determinată de o alimentație bogată în colesterol, sarcină și chiar de anotimpul rece;
Administrarea unor medicamente poate determina modificarea nivelului colesterolului. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Colesterolul este un compus lipidic ce intră în componența membranelor celulare animale (ficat, sistem nervos), dar se găsește și în plante (ulei de palmier, ulei de arahide), fiind alcătuit dintr-o combinație de steroid și alcool (rezultând o structură chimică de sterol).
Colesterolul reprezintă un precursor al acizilor biliari, al vitaminei D, dar și al unor hormoni (estrogeni, testosteron). Aproximativ 25% din cantitatea totală de colesterol provine din alimente, restul fiind sintetizat în organism, în special la nivel hepatic.
Dozarea colesterolului seric ajută la evaluarea statusului lipidic și a tulburărilor metabolice, fiind un component major implicat în creșterea riscului de ateroscleroză, a stenozei coronariane și în apariția infarctului miocardic.
Variații ale valorilor:
Creșterea nivelului colesterolului apare în:
obezitate;
alcoolism;
hipercolesterolemie familială;
hiperlipoproteinemie ereditară;
afecțiuni hepatice asociate cu colestaza (ciroză biliară primară);
boli pancreatice (neoplasm);
afecțiuni metabolice (diabet zaharat);
hipotiroidism;
sindrom nefrotic;
cancer prostatic.
Hipercolesterolemia reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.
Scăderea nivelului colesterolului apare în:
malabsorbție;
malnutriție;
afecțiuni hepatice severe;
hipertiroidism;
hipolipoproteinemie;
anemie cronică;
boli mieloproliferative;
stadii avansate de evoluție ale unor tumori maligne;