www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Vitamina E
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
270 lei
(momentan indisponibilă)
14 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau după minimum 8 ore de la ultima masă.
Se va evita consumul de alcool cu 24 ore înainte de recoltare.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, lipemice, care nu au fost protejate de lumină sau care au sosit în laborator decongelate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare. Serul se acoperă cu o folie de aluminiu pentru a fi protejat de lumină.
Serul congelat este stabil 30 de zile la -20 °C.
Pe gheață carbonică, protejată de expunerea la lumină.
Cromatografie de lichide sub înaltă presiune
9,4 - 15 mg/L
  • Ingestia acută de alcool sau adminstrarea unor suplimente de vitamine poate determina valori fals crescute;
  • Nerespectarea condiților de recoltare, decongelarea probei sau expunerea acesteia la lumină.


Vitamina E (Tocoferol) este o vitamină liposolubilă, care datorită proprietăților sale antioxidante, protejează integritatea lipidelor nesaturate din membranele celulare, sistemul nervos și sistemul vascular, precum și retinolul (vitamina A).

Totodată, asigură buna funcționare a glandelor endocrine și sexuale, facilitează depozitarea glicogenului în ficat și mușchi, reduce agregarea trombocitelor la suprafața epiteliului vascular, contribuind astfel la reducerea riscului de ateroscleroză și tromboză. Vitamina A este degradată prin expunerea la lumină sau la aer.
 

Surse alimentare cu un conținut bogat de vitamina E:

avocado

orez brun

ulei vegetal presat la rece (măsline,
soia, porumb, rapiță, floarea soarelui)

produse din porumb

verdeață cu frunzele închise la culoare

ouă

oleaginoase (migdale, alune de pădure, nuci)

lapte

alge

cartofi dulci

cereale integrale grâu și germeni de grâu
ovăz soia
  
Deficitul de vitamina E poate apărea ca urmare a unei diete necorespunzătoare, săracă în alimente ce conțin vitamina E sau a unui sindrom de malabsorbție intestinală. La pacienții cu boli intestinale, boală celiacă, fibroză chistică, boli pancreatice sau colestază cronică poate apărea un deficit de vitamina E. Persoanele cu risc de a prezenta deficit de vitamina E sunt în special copiii și vârstnicii.

Scăderea concentrației serice de vitamina E poate determina:
  • anemie hemolitică;
  • afecţiuni neurologice (neuropatii reversibile la administrarea de vitamina E);
  • distrofie musculară;
  • creşterea colesterolului seric și instalarea aterosclerozei.
Hipervitaminoza E apare în cazul administrării unor doze foarte mari (300-800 mg/zi) și se poate manifesta prin:
  • greață;
  • disconfort gastric;
  • crampe abdominale;
  • cefalee;
  • oboseală;
  • la femei: involuţie ovariană și tulburări ale ciclului menstrual;
  • la bărbații: oligospermie, azoospermie.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului