www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Urină - Mycoplasme (M. hominis + U.urealyticum) (identificare + antibiogramă)
Microbiologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
108 lei
(se efectuează doar la bărbați)
3 zile
Recoltarea se efectuează din primul jet de urină. Este foarte important ca pacientul să nu utilizeze lubrifianți sau antiseptice locale în ziua premergătoare recoltării.
Primul jet din prima urină de dimineață.
Recipient steril pentru urină.
Primul jet din prima urină de dimineață.
Nu este necesară în afara laboratorului.
24 de ore la temperatura camerei sau 48 de ore la 2-8 °C.
Refrigerat
Creștere bacteriană
Negativ
Nerespectarea protocolului de pregătire a pacientului, a condițiilor de recoltare și de transport ale probei.


Mycoplasmele constituie un grup particular de bacterii, din clasa Mollicutes (ce cuprinde bacterii foarte mici, fără perete celular bacterian), încadrate în familia Mycoplasmataceae.

Această familie cuprinde 69 de specii de Mycoplasma, cu două specii patogene (Mycoplasma pneumoniae și Mycoplasma hominis) și 2 specii de Ureaplasma, cu o specie patogenă - Ureaplasma urealyticum. Celălalte mycoplasme sunt saprofite, făcând parte din flora obișnuită a mucoaselor oro-faringiane, vaginale și uretrale. 

Mycoplasmele sunt ubicuitare, infectând atât omul, cât și păsările, insectele sau plantele și se întâlnesc în sol, în izvoare cu apă termală sau ape de canal.

Mycoplasmele sunt cele mai mici bacterii, având un diametru cuprins între 0.2 - 0.8 micrometri. Acestea sunt fiind lipsite de perete celular, ceea ce le conferă forme variate și rezistență la acțiunea antibioticelor beta-lactamice (cum ar fi peniciline sau cefalosporine).

Aceste bacterii prezintă sensibilitate la temperatură, uscăciune, raze ultraviolete, antiseptice uzuale, detergenți, tetracicline și eritromicină, însă sunt rezistente la peniciline.

Infecțiile cauzate de mycoplasme sunt asimptomatice în 30 - 70% din cazuri. Colonizarea tractului genital cu Ureaplasma este de patru ori mai frecventă decât cea cu Mycoplasma spp.

Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum pot declanșa o gamă variată de afecțiuni urogenitale:
  • boală inflamatorie pelvină;
  • sterilitate;
  • avort septic;
  • sindrom uretral;
  • pielonefrite; 
  • peritonite; 
  • sindrom Reiter.
Anumite serotipuri sunt implicate în etiopatogenia infertilității.

Principalul mijloc terapeutic este antibioticoterapia. La persoanele imunodeprimate, infecțiile sunt determinate de obicei de tulpini rezistente, refractare la terapia antibiotică.

Aceste cazuri pot necesita administrare prelungită, doze mai mari și uneori asocieri de antibiotice administrate intravenos, alături de imunoglobuline și/sau ser specific împotriva speciilor bacteriene implicate în infecție.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului