www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Triplu test (AFP, estriol liber, HCG) (screening prenatal trimestrul II)
Markeri endocrini

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
190 lei
(momentan indisponibilă)
7 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate). Probele se recoltează doar femeilor însărcinate, aflate între săptămânile 10 și 13 de sarcină.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din serul proaspăt.
Refrigerat. Proba de sânge va fi însoțită de fișa pentru evaluarea riscului genetic în trimestrul II de sarcină cu date ecografice, cu semnatura și parafa medicului trimițător și a pacientei.
Chemiluminescență
Seruri intens hemolizate.


Triplul test este o metodă neinvazivă de depistare precoce a anomaliilor fetale, cum ar fi sindromul Down, defectul de tub neural și trisomia 18. Riscul de apariție a acestor anomalii genetice se determină în baza unui algoritm de calcul, utilizând datele furnizate de ecografia fetală și valorile serice ale AFP, ale estradiolului neconjugat și a free beta-HCG, corelând totul cu vârsta și covariabilele pacientei (greutatea, prezența diabetului, fumatul și originea etnică).

Markerii serici:
  • AFP este o proteină sintetizată în principal de ficatul fetal. Concentrația AFP crește progresiv în cursul sarcinii. Nivelurile AFP sunt mai mari în sarcinile asociate cu defecte de tub neural (anencefalie, spina bifidă deschisă, encefalocel) și în medie mai scăzute în prezența sindromului Down, a trisomiei 18 și a trisomiei 13.
  • Free beta-HCG (subunitatea beta liberă a HCG) este considerat a fi un marker mai relevant decât molecula de HCG intact în trimestrul I de sarcină. În sarcinile asociate cu sindrom Down, nivelurile de free beta-HCG sunt crescute. De asemenea, valori mult crescute se înregistrează și în cazul triploidiei de origine paternă. În cazurile de sindrom Turner, nivelul de free beta-HCG este normal. În prezenta trisomiei 18 sau 13, precum si a triploidiei de origine maternă, concentrațiile de free beta-HCG sunt considerabil scăzute.
  • Estriolul neconjugat este produs de unitatea feto-placentară, iar nivelul său în serul matern crește progresiv în cursul sarcinii și este tipic scăzut în sarcinile asociate cu sindromul Down și trisomia 18. De asemenea, nivelul estriolului este scăzut și în sarcinile asociate cu anencefalia fetală, sindromul Turner și hidropsul fetal.
Triplul test nu reprezintă o metoda de diagnostic. În cazul obținerii unui risc crescut de anomalii fetale la naștere, medicul obstetrician va hotărî oportunitatea efectuării de investigații suplimentare, cum ar fi amniocenteza și analiza citogenetică din lichidul amniotic.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului