Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
70 lei
7 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
Analiza se efectuează din serul separat de cheag și se lucrează în maximum 24 de ore. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul la -20 °C sau la -70 °C.
După ce este separat, serul este stabil 24 de ore la temperatura camerei, 3 zile la 2-8 °C sau 30 de zile la -20 °C. Proba nu se decongelează/recongelează.
Refrigerat
ELISA
Femei: 2-50 ng/mL;
Bărbați: 2-50 ng/mL.
Serurile intens hemolizate, contaminarea bacteriană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului.
Tiroglobulina este o glicoproteină dimerică, ce servește ca matrice pentru producerea hormonilor tiroidieni. Aceasta reprezintă cea mai importantă componentă proteică a tiroidei, fiind sintetizată în reticulul endoplasmatic al tirocitelor și stocată la nivelul foliculilor tiroidieni.
Cantități mici de proteină sunt eliberate în circulație, in cursul sintezei tiroglobulinei în tirocite și al transportului în foliculii tiroidieni. Astfel, în serul indivizilor sănătoși pot fi detectate concentrații scăzute de tiroglobulină, acestea indicând prezența țesutului tiroidian.
În timpul lezării peretelui folicular, în circulația sanguină va fi eliberată o cantitate mai mare de tiroglobulină. De aceea, această proteină reprezintă un marker al integrității morfologice a glandei tiroide.
Tiroglobulina prezintă valori crescute în următoarele tipuri de afecţiuni tiroidiene:
gușă cu hiperfuncție tiroidiană;
inflamație sau leziune traumatică a tiroidei;
cancer tiroidian diferențiat.
Recomandări pentru dozarea tiroglobulinei:
în monitorizarea pacienților cu cancer tiroidian diferențiat, după tiroidectomie totală și tratament cu iod radioactiv;
în depistarea disgeneziei tiroidiene, în hipotiroidismul congenital;
pentru diagnosticul diferențial între tiroidita subacută și tirotoxicoza factitia (tireotoxicoza secundară ingestiei excesive de hormoni tiroidieni);