www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Prolactină
Markeri endocrini

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate). Nivelul seric al prolactinei suferă o variație circadiană și de aceea, este recomandat ca recoltarea să fie realizată dimineața, între orele 08:00 și 10:00. De asemenea, o serie de factori fiziologici determină creșterea nivelului plasmatic de prolactină: sarcina, lactația, stresul, exercițiile fizice.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din serul proaspăt.
Refrigerat
Chemiluminiscență
  • Bărbați: 87,0 - 392,0 mIU/mL;
  • Femei: 64,0 - 395,0 mIU/ml.
Seruri intens hemolizate.


Prolactina este un hormon polipeptidic produs de hipofiza anterioară. Funcțiile biologice ale prolactinei sunt numeroase, dar cele mai importante sunt activitatea lactogenică (declanșarea secreției lactate) și activitatea galactopoetică (menținerea producției de lapte).

Prolactina poate exista sub trei forme:
  • monomer (biologic activă);
  • dimer (big prolactina);
  • tetramer (big big prolactina).
Ultimele două forme au activitate fiziologică redusă și pot duce la valori fals crescute ale prolactinei plasmatice, nesusținute imagistic de investigații CT sau RMN.

Recomandări pentru testarea nivelului prolactinei:
  • La femei: infertilitate, amenoree, oligoree, cicluri menstruale anovulatorii, mastodinie, mastopatie, semne de virilizare, galactoree, suspiciuni de adenoame hipofizare;
  • La bărbați: infertilitate, suspiciuni de tumori hipofizare, azoospermie, ginecomastie, hipogonadism cu sau fără ginecomastie, tulburări de dinamică sexuala, galactoree.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului