www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Procalcitonină
Markeri tumorali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
170 lei
6 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
Analiza se efectuează din serul separat de cheag și se lucrează în maximum 24 de ore. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul la -20 °C.
După ce este separat, serul este stabil 24 de ore la 2-8 °C sau 30 de zile la -20 °C. Proba nu se decongelează/recongelează.
Gheață carbonică
Imunoenzimatică
  • Femei: <  0.5 ng/mL;
  • Bărbați: < 0.5 ng/mL  
Serurile intens hemolizate pot afecta rezultatele testului.


Procalcitonina este o proteină care conține 116 aminoacizi și este un precursor al calcitoninei.

Aceasta reprezintă un hormon sintetizat de către celulele C parafoliculare ale tiroidei și este implicată în homeostazia calciului. Totodată, procalcitonina este produsă și de celulele neuroendocrine ale plămânului și intestinului și este eliberată în circulație ca reactant de fază acută la diferiți stimuli inflamatori, mai ales bacterieni.
 
Concentrația procalcitoninei crește semnificativ în cazul infecțiilor severe bacteriene, fungice, parazitare sau în sepsis.
Afecțiunile virale (precum hepatita B, HIV, CMV sau meningita virală), cele alergice sau cele autoimune nu produc creșteri ale concentrației de procalcitonină.

Recomandări pentru utilizarea procalcitoninei:
  • diagnosticul diferențiat al infecțiilor (bacteriene sau non-bacteriene);
  • evaluarea prognosticului și a evoluției clinice la pacienții cu boli infecțioase sau inflamatorii severe: peritonite, meningită bacteriană, pancreatită de etiologie biliară, sepsis la nou-născuți;
  • monitorizarea pacienților cu risc de infecții, în scopul detectării complicațiilor septice (postoperator, după transplant de organe, în cursul tratamentului imunosupresor sau în urma unor traumatisme multiple).              
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului