www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Analize medicale de laborator
și clinici medicale

Call Center GRATUIT
0800 800 599
Luni - Vineri 8:00 - 20:00
PROGRAMARE ONLINE

Polioma BKV - virus ADN-PCR
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul GRATUIT de Call Center 0800 800 599.
255 lei
12 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Sânge venos - nu se testează specimene intens hemolizate.
2 vacutainere cu EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Probele nu se centrifughează.
7 zile la 2-4° C.
Refrigerat
Real-time PCR.
  • Femei: negativ;
  • Bărbați: negativ.
Probe coagulate, hemolizate, folosirea heparinei ca anticoagulant.


Polyomaviridae este o familie de virusuri ale căror gazde naturale sunt mamiferele și păsările. În această familie sunt cuprinse 77 de specii recunoscute, grupate în 4 genuri. Dintre acestea, este cunoscut faptul că 13 specii infectează oamenii.

Majoritatea acestor virusuri, cum ar fi virusul BK și virusul JC, sunt foarte frecvente și tipic asimptomatice în majoritatea populațiilor umane studiate. Cu toate acestea, unele poliomavirusuri sunt asociate cu boli umane, în special la indivizii imunocompromiși.

Virusul BK este asociat cu nefropatie la pacienții cu transplant renal și la pacienții non-renali cu transplant de organe, virusul JC cu leucoencefalopatie multifocală progresivă, iar virusul celulelor Merkel cu cancer de celule Merkel.

Infecția primară cu BKV se produce în copilărie și este asimptomatică. După rezoluția infecției, virusul rămâne într-o stare latentă, cantonându-se la nivelul rinichiului și al tractului urinar. Reactivarea BKV are loc în condiții de imunosupresie, în special la pacienții cu transplant renal, la care induce o nefropatie asociată cu Polyomavirus (PVAN). Tot la această categorie de pacienți, BKV mai poate induce stenoză uretrală.

În cazul pacienților cu transplant medular, cea mai răspândită complicație asociată cu infecția cu BKV este cistita hemoragică.

Diagnosticul clasic pentru nefropatia BKV este biopsia renală, însă această metodă este asociată cu o pondere mare de rezultate fals-negative (în jur de 30%). Din acest motiv, recomandările actuale prevăd ca în perioada posttransplant renal, pacienții să fie monitorizați prin tehnici PCR de detectare a BKV-ADN în urină și sânge.

Recomandări pentru determinarea Polioma BKV- virus AND-PCR:
  • diagnosticul rapid al bolilor renale asociate cu Polioma BKV;
  • monitorizarea pacienților cu transplant renal pentru depistarea precoce a nefropatiilor.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului