www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Analize medicale de laborator
și clinici medicale

Call Center GRATUIT
0800 800 599
Luni - Vineri 8:00 - 20:00
PROGRAMARE ONLINE

Osteocalcin
Markeri endocrini

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul GRATUIT de Call Center 0800 800 599.
207 lei
9 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului la temperatură ambientală, se va separa serul prin centrifugare în maximum 2 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul rămâne stabil 3 zile la 2-8 °C sau 3 luni la -20 °C .
Pe gheață carbonică. Se va evita decongelarea/recongelarea.
ELISA
5 - 25 ng/mL
  • Seruri intens hemolizate;
  • La pacienții imobilizați la pat sau la cei cu afecțiuni renale, se pot întâlni niveluri serice crescute de osteocalcin;
  • Administrarea unor medicamente (corticosteroizi, bifosfonaţi sau calcitonină) poate determina scăderi ale osteocalcinului seric. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului dacă urmați un tratament medicamentos.


Osteocalcinul este considerat principalul marker ce atestă formarea țesutului osos. Este o proteină ce nu conține colagen, fiind produsă de osteoblaste, iar sinteza sa este dependentă de vitamina D3 și K.

Cea mai mare parte (~80%) se regăsește la nivel osos, alături de colagen, restul fiind eliberat în sânge. Are o afinitate crescută pentru calciu, ajutând asftel la mineralizarea osoasă, dar și la depunerea cristalelor de hidroxiapatită după legarea acestora cu osteocalcinul. Este metabolizat în special în rinichi, dar și la nivel hepatic.

Nivelul de osteocalcin este influențat de vârstă (este mai mare în perioada de creștere), sex (nivel mai crescut la bărbați decât la femei) și crește la menopauză. 

Dozarea de osteocalcin este recomandată în monitorizarea tratamentului osteoporozei. De asemenea, trebuie determinat nivelul de osteocalcin înainte de începerea tratamentului antiresorbtiv, apoi după 3 luni. O reducere cu 20 - 40% a nivelului de osteocalcin indică un răspuns terapeutic bun, urmând a se continua dozările la 6 și la 12 luni.

Nivelul seric al osteocalcinului este utilizat și în aprecierea riscului de apariție a fracturilor (asociate cu creșterea turn-over-ului osos), în boala Paget, inclusiv în cazul existenței unor formațiuni maligne sau neoplazii asociate cu metastaze osoase. 

Creșteri ale nivelului de osteocalcin sunt întâlnite în:
  • osteoporoză;
  • acromegalie;
  • hiperparatiroidism;
  • fracturi.
Scăderi ale nivelului de osteocalcin sunt întâlnite în:
  • prezența unui deficit de hormon de creștere;
  • hipoparatiroidism;
  • terapie antiresorbtivă.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului