Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
70 lei
2 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Urină spontană.
Recipient sumar urină.
50 ml. urină spontană.
Urina trebuie menținută în intervalul fiziologic de pH (între 5 și 8).
Urina este stabilă 3 zile la 2-4 °C, iar dacă nu este posibilă testarea în acest interval, probele se vor congela.
Refrigerat
Imunocromatografie
Femei: negativ;
Bărbați: negativ.
Probele care nu au fost păstrate la rece.
Opiaceea este un termen utilizat în farmacologie pentru a desemna un compus derivat din opium. Opioidul, un termen mai modern, este folosit pentru a desemna toate substanțele, naturale și sintetice, care se leagă de receptorii opioizi din creier.
Opiaceele sunt alcaloizi a căror prezență se înregistrează natural în planta papiopomus papiver somniferum (denumită popular mac).
Principala acțiune a opiaceelor este cea analgezică, în acelasi timp, însă, acestea sunt considerate medicamente cu potențial abuziv ridicat.
Compușii psihoactivi prezenți în planta de opium sunt morfina, codeina și thebaina. Papaverina, noscapina și alți aproximativ 24 de alcaloizi sunt de asemenea prezenți în opiu. Aceste substanțe nu sunt însă considerate opiacee, întrucât efectul lor asupra sistemului nervos central al omului este nesemnificativ sau chiar inexistent.
De asemenea, în opiu pot fi înregistrate urme de dihidrocodeină, oximorfol, oxicodonă, oximorfonă, metoponă și ale altor eventuali derivați ai morfinei și/sau ai hidromorfonului. Heroina este unul dintre opioidele semisintetice derivate din morfină.
Recomandări pentru determinarea opiaceelor în urină: