www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Analize medicale de laborator
și clinici medicale

Call Center GRATUIT
0800 800 599
Luni - Vineri 8:00 - 20:00
PROGRAMARE ONLINE

Interleukina IL 28 B - genotipare
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul GRATUIT de Call Center 0800 800 599.
306 lei
13 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Sânge venos - nu se testează specimene intens hemolizate.
2 vacutainere cu EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Se separă plasma prin centrifugare, la temperatura camerei.
7 zile la 2-4° C.
Refrigerat
Real-time PCR.
Femei, bărbați: Se va preciza genotipul.
Probe coagulate, hemolizate, folosirea heparinei ca anticoagulant.


La om, Interleukina 28B (interferon-λ3) este o proteină codificată de gena IL 28B. Această genă, împreună cu genele 28A și 29B sunt trei gene înrudite cu genele ce codifică citokine și formează împreună un cluster de gene localizat pe cromozomul 19, a căror exprimare joacă un rol important în răspunsul imun adaptiv.

Infecția virală poate induce exprimarea citokinelor codificate de cele trei gene. Citokinele sunt peptide cu roluri importante în domeniul sănătații și al bolilor, în special în răspunsurile gazdei la infecții, răspunsuri imune, inflamații, traume, sepsis, cancer și reproducere.

La pacienții cu hepatita cronica C, prezența polimorfismelor specifice (rs12979860) în apropierea genei IL 28B a fost asociată cu un răspuns crescut în tratamentul afecțiunii cu interferon si ribavirina.

De asemenea, aceleași polimorfisme se întâlnesc la persoanele infectate cu hepatita C care au eliminat infecția în mod spontan, în comparație cu cei care au dezvoltat hepatita cronică din această afecțiune.
Nu sunt cunoscute mecanismele biologice prin care polimorfismul IL 28B intervine în răspunsul la terapia antivirală și la clearance-ul spontan al virusului. Complexitatea interacțiunii dintre HCV și sistemul imun al gazdei sugerează că acest efect s-ar exercita la mai multe niveluri.

Se recomandă efectuarea testului de genotipare a IL 29B doar pacienților diagnosticați cu hepatita C.

S-a constat că cei care prezintă polimorfismele rs12979860 au șanse mult mai mari pentru a obține un răspuns antiviral susținut. Din totalul celor tratați, numai 40% dintre pacienții infectați cu genotipul 1 HCV (cel mai frecvent genotip din Europa, America de Nord şi Japonia) prezintă o eradicare a virusului în urma  tratamentului cu interferon alfa pegylat și ribavirină. Cunoașterea existenței mutației la un pacient este cu atât mai importantă cu cât tratamentul este și foarte toxic.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului