IgE specific la amestec de pește, creveți, midii albastre, ton, somon (fx2)
Alergii
Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
98 lei
(momentan indisponibilă)
11 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
Serul poate fi depozitat 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C.
Refrigerat
EAST/RAST/CAST
Pentru o persoană sănătoasă, valoarea IgE poate fi de până la 0.35 kU/L.
Intervale de referinţă:
Nivel
Valori
Clasa
Foarte scăzut
< 0.35 kU/L
0
Scăzut
0.35 - 0.69 kU/L
1
Moderat
0.70 - 3.49 kU/L
2
Semnificativ crescut
3.50 - 17.49 kU/L
3
Crescut
17.50 - 49.9 kU/L
4
Foarte crescut
50.00 - 100.00 kU/L
5
Extrem de crescut
> 100.00 kU/L
6
Există situații în care valoarea IgE nu se corelează cu gravitatea simptomatologiei clinice: pot fi prezente simptome foarte severe în cazul unor valori ușor crescute ale unui IgE specific și invers. Interpretarea va fi efectuată în context clinic, de către un medic specialist.
Serurile hemolizate pot afecta rezultatele testului.
Determinarea de IgE specific al unui anumit alergen este utilizată în diagnosticul afecțiunilor alergice mediate IgE. Imunoglobulinele E se găsesc în cantitate foarte mică în ser, localizându-se în special la nivelul mucoaselor tractului gastrointestinal și respirator.
Variații ale valorilor
Creșterea nivelului IgE poate apărea în caz de:
Alergii;
Boli parazitare;
Boala Hodgkin;
Mielom multiplu de tip IgE.
Alergia se poate manifesta sub formă de astm, rinită alergică, dermatită atopică, cea mai gravă formă fiind anafilaxia. Manifestări alergice pot apărea după consumul unor alimente, înţepături de insecte, paraziți, latex sau medicamente.
Există pacienți cu boli alergice profesionale la care este importantă depistarea alergenului specific.
Simptomele apar la subiecții predispuși ("atopici"), care intră în contact cu un factor extern, numit alergen.
Rezultatele obținute pentru IgE-ul specific, la care se adaugă informațiile clinice și alte teste de laborator, permit identificarea alergenului.