Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
220 lei
13 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Sânge venos - nu se testează specimene intens hemolizate.
2 vacutainere cu EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Se separă plasma prin centrifugare, la temperatura camerei.
7 zile la 2-4° C.
Refrigerat
End-point PCR + hibridizare cu sonde moleculare.
Femei: nu a fost detectată gena mutantă pentru HLA B27
Bărbați: nu a fost detectată gena mutantă pentru HLA B27
Probe coagulate, hemolizate, folosirea heparinei ca anticoagulant.
Antigenul de leucocite uman sau HLA reprezintă un grup de proteine specifice ce se găsesc pe suprafața leucocitelor. Antigenele leucocitare umane sunt proteine care ajută sistemul imunitar al organismului să identifice propriile celule și să distingă între „sine” și „străin”.
Fiecare individ prezintă o combinație moștenită de gene HLA, care codifică numeroase antigene prezente pe suprafața celulelor. Prezența sau absența fiecărui antigen creează o combinație distinctă de HLA pentru fiecare persoană.
Persoanele cu HLA B27 au o probabilitate crescută de a dezvolta boli autoimune, cum ar fi:
spondilita ankilopietică;
artrita reumatoidă juvenilă;
artrita reactivă (sindromul Reiter);
uveita anterioară acută izolată.
HLA B27 a fost, de asemenea, legat de bolile inflamatorii intestinale și de o serie de alte afecțiuni cronice. Antigenul HLA B27 are o incidență de 8% în populația generală, în timp ce în spondilita ankilopoietică incidența sa este de 90-95%. Deși HLA B27 nu a fost stabilit ca fiind o cauză a oricăreia dintre aceste afecțiuni, s-a observat că există o prevalență mai mare a antigenului la acești bolnavi.
Spondilita anchilozantă și artrita reactivă sunt afecțiuni cronice, progresive, care apar mai frecvent la bărbați decât la femei. Primele simptome apar în jurul vârstei de 30 ani.
Spondilita anchilozantă se caracterizează prin durere, inflamație și rigidizare treptată a coloanei vertebrale, a gâtului și a toracelui.
Artrita reactivă reprezintă un grup de simptome care includ inflamația articulațiilor, uretra și ochii, precum și leziuni ale pielii.
Artrita reumatoidă juvenilă este o formă de artrită care apare la copii.
Uveita anterioară este asociată cu inflamația structurilor unuia sau a ambilor ochi.
Testul HLA B27 nu este un test de diagnostic, ci este destinat să ajute la întărirea sau confirmarea diagnosticului de suspect de sponidilită anchilozantă, artrită reactivă, artrită reumatoidă juvenilă. Rezultatul adaugă informații medicului și, împreună cu evaluarea semnelor, simptomelor și a altor teste de laborator, este folosit pentru a susține sau exclude diagnosticul anumitor tulburări autoimune.