Hemocultură - cultură + antibiogramă/antifungigramă - se lucrează doar la Focșani
Microbiologie
Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
155 lei
14 zile
Proba pentru hemocultură se recoltează înaintea începerii unui tratament antibiotic, însă dacă acest lucru nu este posibil, recoltarea se va efectua imediat înaintea administrării unei noi doze de antibiotic. Se recomandă recoltarea în momentul în care pacientul semnalează apariția frisonului. În decursul a 24 de ore se recomandă recoltarea a trei probe intermitente, iar în urgențe, într-un interval de 30-60 de minute. Preferabil se recoltează à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos, preferabil recoltat à jeun.
Recipient steril, conform ghidului de recoltare Medcenter.
Sânge venos
Nu necesită pregătire specială.
4 ore, la temperatura camerei.
La temperatura camerei, iar proba trebuie să ajungă în laborator în cel mai scurt timp.
Cultură (culturi ± antibiogramă/antifungigramă)
Culturi necrescute după 7 zile de incubare.
Nerespectarea protocolului de recoltare și transport a probei.
Bacteriemia este definită de prezența în sânge a bacteriilor provenite dintr-un focar septic sau de pe o mucoasă lezată. Din punct de vedere clinic, starea bacteriemică poate fi foarte diversă, de la o lipsă de expresie, până la febră, frison și, în cazurile cele mai grave, septicemie, exprimată prin toxemie, hipotensiune, prostrație, erupții cutanate polimorfe și variate, metastaze septice tisulare sau viscerale, până la deces.
În mod natural, sângele este steril, iar din acest motiv izolarea și identificarea unor microorganisme (bacterii sau fungi) are o semnificație clinică considerabilă. Astfel, hemocultura este considerată una dintre cele mai importante metode pentru laboratorul de microbiologie.
Hemocultura este un test calitativ pentru depistarea microbilor în sânge. Recoltat în condiții de asepsie, sângele este însămânțat direct în flaconul de hemocultură.
Germenii pot ajunge în fluxul sanguin prin diferite căi, denumite "porți de intrare":
Cale pulmonară: Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae;
Extracții dentare: Streptococcus spp.;
Căi digestive (intestinală sau biliară), precum și infecții și obstrucții urinare: entero-bacterii, Enterococcus spp.;
Cale ginecologică: bacterii strict anaerobe, E.coli, Enterococcus spp.
Recomandări pentru efectuarea hemoculturii:
în toate cazurile cu febră de origine neprecizată, mai ales dacă se acompaniază de semne clinice evocatoare de infecție, sepsis sau șoc septic;
la pacienții cu endocardită acută;
în cazul infecțiilor severe localizate: meningite, pneumonii sau supurații intraabdominale;
în cazul pacienților imunodeprimați, al celor care sunt supuși unor agresiuni medicale (cateter, dializă sau intervenții chirurgicale) și care prezintă o stare febrilă.