www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Genotipare virus hepatita C
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
850 lei
(momentan indisponibilă)
11 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Plasmă EDTA
2 vacutainere cu EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Se separă plasma prin centrifugare, la temperatura camerei.
1 lună la -20° C.
Refrigerat
Real-time PCR.
Femei, bărbați: Se va preciza genotipul.
Probe coagulate, hemolizate, folosirea heparinei ca anticoagulant.


Hepatita C este cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (HCV), virus ce aparține familiei Flaviviridae. 

Virusul se transmite prin:
  • transfuzii de sânge;
  • transplant de organe;
  • prin dializă;
  • de la mamă la făt;
  • prin utilizarea unor seringi utilizate, la comunitățile de persoane care se droghează, sau personalul din mediile spitalicești, prin înțepare accidentală.

Virusul hepatitei C prezintă o diversitate genetică foarte mare. Astfel, în prezent sunt clasificate șapte genotipuri distincte (HCV 1-7), care diferă unul de celălalt la nivelul secvenței nucleotidice în proporție de 30-35%. În plus, s-au identificat 50 de subtipuri, între care există diferențe în proporție de 20-25%.

La persoanele infectate, HCV circulă și se comportă ca un amestec de populații virale distincte denumite cvasispecii. Această diversitate determină o dificultate și o provocare considerabilă, atât pentru obținerea de vaccin anti HCV, cât și pentru dezvoltarea unor terapii pangenotipice.

Conform unor date recente, genotipul 1 este predominant (46,2%), fiind urmat de genotipul 3 (30,1%). În România, prevalența genotipului 1 este foarte mare (mai mult de 90% din totalul infecțiilor HCV).

Ținta terapiei antivirale este vindecarea infecției HCV.

Infecția virală este considerată vindecată în momentul în care se obține un răspuns virusologic susținut (RSV), definit ca ARN HCV nedetectabil după 12 și 24 de săptămâni de la terminarea tratamentului. Inițial, până în anul 2011, tratamentul se făcea cu interferon α pegylat combinat cu ribavirină, rata medie de vindecare fiind de 40%.

Ulterior, introducerea medicamentelor cu acțiune antivirală directă a crescut semnificativ rata de succes a tratamentului.

În scopul creșerii eficienței tratametului, se recomandă efectuarea genotipării HCV în toate infecțiile cu virus C înaintea începerii oricărui tratament, în vederea selectării protocolului adecvat.

Efectuarea genotipării HCV nu este recomandată pentru screening sau pentru confirmarea infecției HCV. Testul este posibil numai în cazul existenței unei viremii C > 500 UI/mL.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului