www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Genotipare virus hepatita B
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
850 lei
(momentan indisponibilă)
11 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Plasmă EDTA
2 vacutainere cu EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Se separă plasma prin centrifugare, la temperatura camerei.
1 lună la -20° C.
Refrigerat
Real-time PCR.
Femei, bărbați: se va preciza genotipul.
Probe coagulate, hemolizate, folosirea heparinei ca anticoagulant.


Hepatita B este o boală gravă a ficatului, datoarată infecției cu virusul hepatitei B (HVB), care face parte din familia Hepadnaviridae.

Cei mai mulți adulți infectați se vor recupera complet, chiar dacă simptomatologia este serioasă, însă la copii există risc mare de a dezvolta hepatită B cronică.

Analiza genomului viral al HVB a dus la concluzia că există patru gene diferite (C, S, P și X) care codifică: Ag HBc/ AgHBe, AgHBs, polimerază și proteinele HBx.

România se situează în rândul țărilor cu o prevalență înaltă a purtătorilor de AgHBs (16%).

În urma analizei filogenetice, s-au clasificat 9 genotipuri HVB, denumite de la litera A la I, care au o răspândire geografică diferită. Acestea diferă între ele la nivelul secvenței nucleotidice într-o proporție de minim 7.5%. La rândul lor, aceste genotipuri au fost împărțite în 35 de subgenotipuri, între care există o diferență procentuală de 4-8%. Această heterogenitate a virusului determină atât o diferență în evoluția clinică a infecției cu HVB, cât și în răspunsul la tratamentul antiviral. Astfel:
  • Rata de cronicizare a infecției acute cu HVB este mai mare în cazul genotipurilor A și D, comparativ cu B și C;
  • Pacienții infectați cu genotipurile A, B, D și F prezintă mai frecvent și mai devreme seroconversie AgHBe, în comparație cu pacienții infectați cu genotipul C;
  • Genotipul E a fost asociat cu o rată mai mare de pozitivitate AgHBe și cu încărcături virale mai mari în comparație cu genotipul D.
Datele actuale indică faptul că genotipul HVB are un rol predictiv asupra răspunsului la diversele terapii antivirale și că ar trebui luat în considerare ca o variabilă înaintea inițierii tratamentului. Însă, datorită faptului că progresia bolii este influențată de mai mulți factori (vârsta la care a fost contractată infecția, calea de transmitere, competența imună a gazdei și factorii de mediu, cum ar fi consumul de alcool, supraîncărcarea cu fier și expunerea la aflatoxină), interpretarea rolului exercitat de genotipuri trebuie să se facă cu multă atenție.

Efectuarea genotiparii HVB nu este recomandată pentru screening-ul sau confirmarea infecției HVB. Testul este posibil numai în cazul existenței unei viremii B > 1000 UI/mL.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului