Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
19 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
Serul este stabil 7 zile la temperatura camerei, 7 zile la 2-8 °C sau 2 luni la -20 °C.
Refrigerat
Spectrofotometrie
Vârstă (ani)
Valori normale (U/L)
< 2
48 - 341
2 - 4
108 - 371
4 - 6
96 - 297
6 - 9
69 - 325
9 - 12
51 - 332
12 - 16
50 - 162
16 - 18
47 - 119
> 18
38 - 126
Seruri hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale fosfatazei alcaline. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Fosfataza alcalină (ALP) este o enzimă alcătuită din 5 izoenzime: hepatobiliară, osoasă, intestinală, pulmonară, la care se adaugă forma placentară întâlnită la femeile însărcinate. Degradarea celulelor hepatice determină eliberarea de ALP în sânge.
Creșterea marcată a ALP (de 10-20 de ori față de valoarea normală) a ALP apare și în cazul obstrucțiilor biliare intrahepatice - colestază intrahepatică (formațiuni tumorale, ciroză biliară primitivă) sau obstrucțiilor biliare extrahepatice - colestază extrahepatică (calculi ai coledocului, cancer de cap de pancreas, coledoc, ficat).
Creșteri moderate ale ALP (de până la de 2 ori față de valoarea normală) apar în afectarea secundară hepatică datorată unor tratamente medicamentoase cu toxicitate hepatică, consum cronic de alcool, hepatite virale acute sau cronice, sarcoidoză, tuberculoză, amiloidoză, abcese, mononucleoză infecțioasă, infecție cu citomegalovirus.
Componenta osoasă a ALP crește în cazurile de formare de țesut osos nou, datorită unei activități intense a osteoblastelor. Poate apărea la copii și la adolescenți datorită unei creșteri osoase accelerate. Creșteri ale ALP pe seama creșterii componentei osoase apar în afecțiuni precum: hiperparatiroidism primar şi secundar, hipertiroidism, rahitism, osteomalacie, boala Paget (monitorizarea tratamentului), în perioada de vindecare a fracturilor, tumori maligne (spre exemplu: sarcom osteogenic, inclusiv metastaze osoase).
Determinarea concentrației ALP se recomandă și pentru monitorizarea tratamentului în cazul deficitului de vitamina D. Componenta placentară a ALP crește în săptămânile 16-20 de sarcină, ajungând până la de 2 ori valoarea normală la începutul travaliului.
Forma intestinală a ALP crește în caz de infarct intestinal, afecțiuni ulcerative ale tractului gastrointestinal sau de malabsorbție severă.
Scăderi ale fosfatazei alcaline pot apărea în cazurile de: hipotiroidism, cretinism, deficit de zinc sau magneziu, malnutriție, la femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză și care urmează tratament estrogenic substitutiv.