Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
59 lei
6 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate). Se va evita consumul de alcool și nu se vor face tratament cu vitamina B12 sau transfuzii înainte de recoltare.
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare. Proba va fi ferită de lumină,
deoarece aceasta determină degradarea folatului.
Serul este stabil 2 ore la temperatura camerei, 2 zile la 2-8 °C sau o lună la -20 °C.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
2,76 - 20,0 ng/ml
Seruri hemolizate;
Administrarea de contraceptive orale;
Consumul de alcool în exces;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale acidului folic. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Acidul folic / folatul / acidul pteroilmonoglutamic face parte dintr-un grup de vitamine, fiind cunoscut și ca Vitamina B9, ce funcționează ca și coenzime în reacțiile metabolice care se desfășoară cu transfer de ioni de carbon. Folatul, alături de vitamina B12, participă la sinteza de ADN și, mai departe, la maturarea eritrocitelor (celulelor roșii ale sângelui).
Acidul folic se poate obține din surse naturale: fructe, legume cu frunze verzi, drojdie, carne (organe), produse lactate. Folații sunt sintetizați și de către bacteriile intestinale. Este absorbit din intestinul subțire și depozitat în ficat.
Folatul din alimente și cel biliar intră în circulație unde se leagă de albumină. Aproximativ o treime circulă liber și doar o fracțiune foarte mică se leagă specific de o proteină de legare a acidului folic. În organism se găsesc 5-10 mg folați, din care aproximativ 50% este regăsit în depozitele hepatice, fiind excretat prin materii fecale și urină.
Deficitul de folat poate apărea în cazul unui aport scăzut, în cazuri de malabsorbţie ca urmare a unor afecţiuni gastro-intestinale sau în sarcină. Existența unui deficit de acid folic poate determina anemia megaloblastică (macrocitară), datorită maturării anormale a precursorilor eritrocitari în măduva osoasă, cu apariția megaloblastilor și scăderea duratei de viață a eritrocitelor.
Concentraţiile adecvate de folat din timpul sarcinii sunt importante în prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. Suplimentarea de folat înainte de concepţie şi în primele săptămâni de sarcină reduce incidenţa naşterilor cu defectelor de tub neural.
Creșterea folatului seric poate apărea în cazul deficitului de vitamina B12, la vegetarieni sau în cazul sindromului de ansă oarbă (datorită creșterii sintezei bacteriene a folaților).