www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2
TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

Calcitonină
Markeri tumorali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
90 lei
9 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
Analiza se efectuează din serul separat de cheag, în maximum 2 ore de la recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul la -20 °C sau la -70 °C.
După ce este separat, serul este stabil 15 de zile la -20 °C sau vreme îndelungată la -70 °C. Proba nu se decongelează/recongelează.
Gheață carbonică
ELISA
  • Femei: <  7.4 pg/mL;
  • Bărbați: <  10.9 pg/mL.
Serurile intens hemolizate, contaminarea microbiană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului.


Calcitonina este un hormon peptidic secretat de tiroidă, de către celulele parafoliculare C. Aceasta este metabolizată în principal la nivel renal, dar și de un factor plasmatic, iar din acest motiv este foarte importantă congelarea probelor dacă nu se efectuează imediat analiza.

Calcitonina deține rol fiziologic în homeostazia calciului, la nivelul osului și al rinichiului. Calcitonina inhibă de asemenea activitatea PTH și vitaminei D. Este secretată ca răspuns direct la nivelurile serice crescute ale calciului ionic. La nivelul rinichiului creste clearence-ul calciului și fosfatului. 

Totodată, calcitonina reprezintă și un marker tumoral pentru diagnosticul și monitorizarea carcinomului tiroidian medular.

Recomandări pentru dozarea calcitoninei:
  • Screening-ul familial în cazurile de carcinom tiroidian medular ereditar este indicat pentru rudele pacienților cu sindromul neoplaziilor endocrine multiple ereditare tip 2 (denumite MEN2 în literatura engleză) și în cazul pacienților cu feocromocitom bilateral/unilateral și/sau familial.
  • Suspiciunea de carcinom tiroidian medular clinic manifest la pacienții cu: noduli tiroidieni care au aspect “rece” pe scintigrama tiroidiană și/sau hipoecogeni la ecografia tiroidiană, pentru cei cu diaree refractară la tratament, sau în cancerul tiroidian caracterizat prin lipsa iodocaptarii și cu histologie neconcludentă.
  • Monitorizarea postoperatorie a carcinomului tiroidian medular.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului