www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2
TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

Antigen specific prostatic liber (Free PSA)
Markeri tumorali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
62 lei
2 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate), dimineața. Proba se va recolta înaintea oricărei manevre urologice (inclusiv a tușeului anal) și la câteva săptămâni după vindecarea unei afecțiuni inflamatorii a prostatei.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
Analiza se efectuează din serul separat de cheag, în maximum 2 ore de la recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul în frigider, la 2-8 °C.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C sau la -70 °C.
Refrigerat
Chemiluminiscență/ELISA
Bărbați: < 1.03 ng/mL.
Serurile intens hemolizate, contaminarea microbiană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului.
Cancerul de prostată este afecțiunea malignă cu cea mai mare prevalență în rândul bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani, Acesta reprezintă mai mult de 15% din tipurile de cancer ce apar la sexul masculin și aproximativ 10% din decesele cauzate de afecțiuni maligne în rândul bărbaților.

PSA (antigenul specific prostatic) este un component esențial al plasmei seminale, fiind sintetizat în prostată, sub acțiunea hormonilor androgeni (testosteronul și dihidrotestosteronul). Prin funcția de serin-protează, PSA are rol în liza coagulului seminal, fiind implicat astfel în fertilitatea masculină.

În mod normal, concentrațiile PSA în ser sunt reduse. În cazul alterării structurii microscopice a prostatei (cancer, biopsie prostatică, prostatită), PSA va ajunge în sânge, producându-se astfel creșteri semnificative ale concentrației sanguine.

La pacienții depistați cu cancer de prostată, PSA prezintă valoare discriminativă între stadiile bolii.

Astfel, în formele localizate, PSA se corelează cu stadiul și gradul tumorii, în timp ce în boala metastatică, PSA atinge valori mult mai mari comparativ cu boala localizată. Valorile PSA crescute în momentul inițierii terapiei se asociază cu un risc mare de recurență.

Free-PSA reprezintă exprimarea procentuală a raportului dintre PSA liber și PSA total, ambele teste efectuându-se obligatoriu din același ser.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului