www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi IgM - virusul hepatitei E
Markeri virali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
155 lei
11 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate sau contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 6 zile la temperatura camerei, 7 zile la 2-8 °C sau timp îndelungat la -20 °C. Se vor evita ciclurile repetate de decongelare/recongelare.
Refrigerat
Imunoenzimatică
  • Negativ: < 0,8;
  • Echivoc: 0,8 - 1,1;
  • Pozitiv: ≥ 1,1.
  • Serurile intens hemolizate sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului;
  • Testarea anticorpilor înainte de apariția lor, într-un interval de 2-4 săptămâni de la debutul bolii, poate influența rezultatul.


Virusul hepatitei E, recent descoperit, este un virus ARN monocatenar, ce aparține genului Hepevirus, familia Hepeviridae.
Hepatita E este asemănătoare cu hepatita A: transmisia virusului se realizează pe cale fecal-orală și este favorizată de condițiile sanitare necorespunzătoare și de consumul de apă sau de produse alimentare contaminate. Transmiterea virusului prin transfuzii, pe cale sexuală sau prin contact direct nu a fost demonstrată.

Infecția cu hepatita E este autolimitată, apărând în faza acută a bolii.

Apariția hepatitei E este apanajul țărilor cu condiții de igienă deficitară, iar în țările dezvoltate hepatita E apare la persoane care au călătorit în acele zone endemice.
Au fost descrise cazuri izolate de hepatită E asimptomatică sau cu evoluție subclinică cu posibilitate de transmitere de la animale, posibil de la porcine.

Anticorpii VHE IgM sunt prezenți în serul pacienților aproximativ 6-7 săptămâni de la debutul bolii și pot persista câteva luni, până la jumătate de an. Obținerea unui rezultat pozitiv la testarea anticorpilor de tip IgM confirmă diagnosticul de infecție recentă (de până la 6 luni) cu virusul hepatitei E.

Un rezultat negativ nu exclude însă posibilitatea unei infecții recente, iar în acest caz diagnosticul se va stabili prin determinarea ARN viral în ser sau materii fecale, utilizând metoda PCR (Polymerase Chain Reaction). Virusul apare în materiile fecale încă din faza preicterică. Se vor testa în paralel și anticorpii de tip IgG, care apar la câteva zile după Ac VHE IgM și pot persista mai multi ani de la infecție.

Nu s-a demonstrat cronicizarea bolii și nici păstrarea stării de purtător al virusului E.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului