www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi Echinococcus granulosus IgG
Imunologie şi serologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
65 lei
6 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil timp îndelungat la -20 °C. Proba nu se congelează/decongelează.
Refrigerat
ELISA
  • Femei: Negativ;
  • Bărbați: Negativ.
Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Echinococoza este o infecție cauzată de teniile ce aparțin genului Echinococcus și reprezintă un termen general, ce reunește mai multe afecțiuni: echinococoza chistică, echinococoza alveolară și echinococoza polichistică.

Ciclul de dezvoltare al echinococului este mai complex decât al altor paraziți și implică schimbul a două gazde: intermediară (câini, lupi, coioți sau vulpi) și definitivă. Între  acestea, omul devine gazdă accidentală.

Anticorpii anti-Echinococcus sunt produși de către organism, ca răspuns al infectării cu Echinococcus. 

Transmiterea infecției se face pe cale digestivă, prin mâinile și alimentele contaminate cu ouale parazitului. Embrionul conținut în acestea eclozează în intestinul subțire al omului, penetrează peretele, migrează pe cale sanguină sau limfatică și se localizează în diverse organe, dezvoltându-se într-o formă chistică.

În cazul infecției cu Echinococcus granulosus, chisturile se localizează în special în ficat (în 50-70% din cazuri), plămân (25% din cazuri) și mai rar în sistemul nervos central, splină, rinichi, țesut osos, măduvă osoasă și cord.

Diagnosticul infecției hidatice este complex, necesitând pe lângă un examen clinic și multiple investigații paraclinice. Răspunsul imun depinde de mai mulți factori: vârsta pacientului, localizarea, numărul și dimensiunile chisturilor, calitatea membranelor chisturilor. Chisturile hepatice se asociază cu un răspuns umoral mai important decât chisturile cu alte localizări.

Nivelul anticorpilor este foarte redus la pacienții cu chisturi intacte și mai ales în cazul chisturilor vechi, calcificate. Fisurarea sau ruptura unui chist se însoțește de o stimulare semnificativă a producției de anticorpi. După intervenția chirurgicală, nivelul anticorpilor rămâne ridicat o lungă perioadă de timp.

Rezultate fals negative sau foarte scăzute apar în cazul chisturilor intacte sau vechi, calcifiate, în timp ce rezultate fals pozitive pot apărea la pacienții cu infecții helmintice, incluzând specii din genul Taenia, din genul Schistosoma sau Strongyloides stercoralis.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului