www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi Borrelia burgdorferi IgM
Imunologie şi serologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
78 lei
7 zile/10 zile*
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, lipemice sau puternic contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare. Proba se va lucra imediat, iar dacă acest lucru nu este posibil, se păstrează la frigider.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 2 luni la -20 °C. Proba nu se congelează/decongelează.
Refrigerat
ELISA


Femei:
  • Negativ: < 9 NTU;
  • Echivoc: 9 - 11 NTU;
  • Pozitiv: > 11 NTU.
Bărbați:
  • Negativ: < 9 NTU;
  • Echivoc: 9 - 11 NTU;
  • Pozitiv: > 11 NTU.
Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Boala Lyme este o afecțiune multisistemică de cauză infecțioasă. Agentul patogen implicat este bacteria Borrelia burgdorferi, o spirochetă fără perete celular, transmisă la om prin mușcătura de căpușă.

Boala este cunoscută și sub denumirea de „boala cu o mie de fețe”, din pricina faptului că simptomatologia este diferită la fiecare pacient în parte, astfel putând fi ușor de confundat cu alte afecțiuni.

În evoluția bolii Lyme au fost descrise trei etape: o infecție localizată, urmată de etapa de infecție diseminată și culminând în final cu afectarea tardivă, cronică.

Etapele boii Lyme:
  • Stadiul I: boala poate afecta diferite zone ale corpului, chiar și unele mai greu observabile, cum ar fi axila, zona inghinală sau cea din spatele genunchiului. Primul semn al infecției este eritemul migrator (erythema migrans), însă acesta apare în doar 60-80% din cazuri, astfel încât absența eritemului nu garantează lipsa infecției. În majoritatea cazurilor, erupția este asimptomatică, dar uneori poate fi însoțită de prurit (mâncărime) sau de senzația de arsură. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, redoare (rigiditate) sau dureri articulare, dureri musculare sau limfadenopatii (ganglioni umflați). Netratat, eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.
  • Stadiul al II-lea: la jumătate din cazurile netratate, după câteva zile de la apariția eritemului, se pot observa erupții secundare multiple (eritem migrator multiplu), ce pot afecta orice zonă a corpului. Aceste erupții nu reprezintă rezultatul direct al mușcăturii, ci semnifică faptul că Borrelia burgdorferi a diseminat hematogen (prin sânge). Erupțiile marchează debutul celei de-a doua etape în evoluția bolii Lyme, care va fi caracterizată și de manifestări extracutanate. Stadiul II se poate instala după câteva săptămâni sau chiar luni de la momentul mușcăturii de căpușă. Simptomele specifice acestei etape sunt encefalopatia și manifestările musculoscheletale, neurologice și cardiace.
  • Stadiul al III-lea: la nivel cutanat, boala se manifestă prin acrodermatită cronică atrofică, encefalopatie subacută, encefalomielită cronică progresivă și neuropatii. Encefalomielita din borrelioza Lyme este rară, dar extrem de gravă. Simptomele sale se pot intensifica continuu, gradual sau alternând cu momente de ameliorare între atacurile acute. Cele mai frecvente simptome sunt hemipareza, pierderea auzului, disfuncții ale vezicii urinare, convulsiile și afectarea cognitivă. În cazurile grave, boala Lyme poate evolua până la parapareza spastică sau tetrapareză.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, însă tipul acestuia (spre exemplu doxiciclină sau ceftriaxonă) și durata administrării sale, care poate varia de la câteva zile până la câteva luni, va fi stabilită de medicul specialist în funcție de vârsta pacientului și de manifestările prezentate: eritem migrator, afectare cardiacă sau neurologică. Cu toate acestea, indiferent de complexitatea și eficiența schemei terapeutice, sunt posibile recidivele, în aceste cazuri fiind necesară repetarea curei de tratament.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului