Anticorpi Bartonella henselae și quintana - IgM și IgG
Imunologie şi serologie
Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
365 lei
(momentan indisponibilă)
12 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, lipemice sau puternic contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 2 luni la -20 °C. Proba nu se congelează/decongelează.
Refrigerat
Imunofluorescență
Femei:
IgG: < 1/64 (titru);
IgM: < 1/20 (titru).
Bărbați:
IgG: < 1/64 (titru);
IgM: < 1/20 (titru).
Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.
Bartonella henselae este un bacil gram negativ mic, aerob, mobil, cu creștere latentă, transmisibilă omului prin inoculare cutanată (zgarietura sau mușcătura pisicilor) sau în urma contactului cu saliva sau secreţiile animalului, la nivelul unor leziuni cutanate preexistente.
"Boala ghearelor de pisică" se caracterizează printr-o leziune cutanată primară, care apare după o perioadă de incubație de 3 până la 10 zile și este însoțită de febră, frisoane și cefalee.
După 1-3 săptămâni de la inoculare, ar putea apărea și o limfoadenopatie locală: la nivel axilar, cervical, submandibular, preauricular, epitrohlean, femural sau inghinal. În maximum 20% din cazuri, limfadenopatia poate fi generalizată.
Alte complicații ale infecției cu Bartonella henselae:
Sindromul oculoglandular Parinaud este cea mai frecventă complicație oftalmologică, ce afectează aproximativ 5% din totalul pacienților și apare după inocularea la nivelul mucoasei conjunctivale sau a pleoapei;
Encefalita, care apare la 2-3% din pacienți, debutează brusc, la 1-6 săptămâni de la apariția adenopatiei, cu febră și convulsii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori vindecarea se realizează fără sechele neurologice;
Pacienții imunocompromiși pot prezenta forme severe de boală, care le pot amenința viața, însă chiar și în acest caz, cu ajutorul tratamentului antibiotic și al tratării adecvate a complicațiilor, se poate obține remisiunea completă.
Bartonella quintana, un agent patogen care este limitat la gazde umane, a fost inițial caracterizat ca agent de "febră de tranșee". Boala a fost descrisă în 1915 pe baza infecțiilor apărute în rândul soldaților care au luptat în timpul Primului Război Mondial. Acesta este acum recunoscut ca un agent patogen reemergent în randul populațiilor fără adăpost, atât în Statele Unite, cât și în Europa.
Bartonella quintana este responsabil pentru un spectru larg de boli, inclusiv bacteremia cronică, endocardita și angiomatoza bacilară.