www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi anti neuronali - Hu-D, Ri, Yo
Imunologie şi serologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
375 lei
(momentan indisponibilă)
11 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare și se va lucra proba în maximum 45 de minute de la recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul la frigider, la 2-8 °C.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la temperatura camerei, 14 zile la 2-8 °C sau 2 luni la -20 °C. Proba nu se congelează/decongelează.
Refrigerat
Immunoblot


Femei:
  • Hu ANNA top I: < 1/100;
  • Ri ANNA top II: < 1/100;
  • Yo ANNA top III: < 1/100.
Bărbați:
  • Hu ANNA top I: < 1/100;
  • Ri ANNA top II: < 1/100;
  • Yo ANNA top III: < 1/100.
Serurile intens hemolizate, lipemice, contaminate bacterian, expuse la temperaturi ridicate sau cele care conțin anticoagulanți pot afecta rezultatele testului.


Anticorpii anti neuronali nu se dezvoltă la indivizii sănătoși, însă pot fi detectați în sângele sau în lichidul cefalorahidian al pacienților cu sindrom neurologic paraneuroplazic.

Anti Hu-D determină un sindrom encefalomielitic sau o neuropatie senzitivă. În general, acești anticorpi apar în sindroamele neurologice paraneoplazice asociate cancerului pulmonar cu celule mici, însă au mai fost detectați și la copiii cu tulburări de motilitate intestinală, ataxie cerebeloasă sau encefalite.

Anti Ri reprezintă cei mai frecvent întâlniți anticorpi anti-neuronali paraneoplazici și sunt asociați cu o malignitate ocultă, precum opsoclonus-mioclonus ocular. Majoritatea pacienților la care pot fi detectați acești anticorpi prezintă asociat și un cancer mamar, iar în cazuri rare o malignitate ginecologică sau pulmonară. Prin tratarea malignității se poate reduce titrul acestor anticorpi și pot fi ameliorate manifestările neurologice.

Anti Yo sunt cunoscuți și sub denumirea de anticorpi anti-celule Purkinje, deoarece afectează acest tip de celule din cerebel. Aceștia pot fi depistați în sângele sau în lichidul cefalorahidian al pacienților care prezintă diverse simptome neurologice, cu precădere ataxie, nistagmus și disartrie. Anti Yo pot sugera tumori maligne ginecologice, mamare și pulmonare.

Determinarea anticorpilor anti neuronali se recomandă în diagnosticarea unor afecțiuni neurologice de cauză neprecizată (imună sau paraneoplazică).
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului