www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi anti canale de calciu tip PQ
Imunologie şi serologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
505 lei
(momentan indisponibilă)
19 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare și se va efectua rapid determinarea. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra serul la frigider, la 2-8 °C.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 60 de zile la -20 °C. Proba nu se congelează/decongelează.
Refrigerat
Radioimunoprecipitare
  • Femei: < 40,0 pmol/L;
  • Bărbați: < 40,0 pmol/L.
Serurile intens hemolizate, contaminate bacterian sau expuse la temperaturi ridicate pot afecta rezultatele testului.


Canalele de calciu voltaj-dependente sunt proteine mari transmembranare, cu multiple subunități denumite P, Q, N, L, T și R. Canalele PQ au rol în eliberarea acetilcolinei la nivelul joncțiunii neuromusculare.
În proporție de peste 95%, canalele de calciu de tip PQ sunt responsabile de funcționarea receptorilor de la nivelul joncțiunii neuromusculare.

Anticorpii anti canale de calciu de tip PQ sunt responsabili de sindromul miastenic Lambert-Eaton (LEMS). Aceasta este o boală autoimună neuromusculară caracterizată prin afectarea porțiunii presinaptice a joncțiunii neuromusculare, care se manifestă clinic prin slăbiciunea progresivă și simetrică a musculaturii proximale, depresia reflexelor tendinoase, ptoză și disfuncții ale sistemului autonom, caracterizate de uscăciunea mucoasei bucale și conjunctivale, tulburări ale funcției erectile. 

Diagnosticul de LEMS se confirmă prin teste electrofiziologice și prin depistarea anticorpilor anti-canale de calciu. Anticorpii anti canale de calciu voltaj-dependente P/Q pot fi determinați la 85-95 % dintre pacienți. Anticorpii anti canale de calciu interfera cu fluxul normal de calciu necesar eliberării de acetilcolină. Transmisia sinaptică este afectată atunci cand anticorpii determină o reducere dramatică a canalelor de calciu.

Recomandări pentru dozarea anticorpilor anti canal de calciu de tip PQ:
Diagnosticarea precoce a sindromului Lambert-Eaton este foarte importantă, deoarece în 50% din cazuri se asociază cu o malignitate: cancer pulmonar cu celule mici (SCLC) sau non SCLC, limfosarcom, timoame maligne, carcinom de sân, stomac, colon, prostate, vezică urinară, rinichi, vezica biliară. În majoritatea cazurilor, cancerul este descoperit în primii doi ani de la instalarea LEMS.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului