www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Analize medicale de laborator
și clinici medicale

Call Center GRATUIT
0800 800 599
Luni - Vineri 8:00 - 20:00
PROGRAMARE ONLINE

Anticorpi anti Aquaporin 4 în LCR
Imunologie şi serologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul GRATUIT de Call Center 0800 800 599.
215 lei
13 zile
Pacientul va fi informat despre procedura de recoltare.
Lichid cefalorahidian (LCR)
Recipient de recoltare steril.
LCR
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C.
Refrigerat
Imunofluorescență
  • Femei: titru < 1/1;
  • Bărbați: titru < 1/1.


Anticorpii anti Aquaporin 4 sunt autoanticorpi produși de organism atunci când sistemul imunitar al unei persoane nu mai poate face diferența între componentele celulare "proprii" și cele "straine". Sistemul ereditar ținteste și atacă în mod eronat materialul genetic al propriului organism, determinând inflamații, leziuni ale țesuturilor, precum și alte simptome ale bolii autoimune.

Anticorpii anti-Aquaporin 4 sunt autoanticorpi specifici neuromielitei optice, a căror țintă antigenică o reprezintă proteina canalului de apă aquaporina 4 (AQP 4), localizată la nivelul membranei celulare a astrocitelor. Acești anticorpi constituie un marker serologic utilizat în diagnosticul neuromielitei optice (NMO) și facilitează diagnosticul diferențial între neuromielita optică și scleroza multiplă.

Neuromielita optică (NMO), cunoscută sub denumirea de "boală Devic", este o afecțiune rară, demielinizantă a sistemului nervos. De obicei, aceasta este caracterizată prin demielinizări la nivelul nervilor optici (nevrita optică) și la nivelul măduvei (mielita transversală), însă, în stadiile avansate, demielinizarea poate apărea și la nivelul creierului. Manifestările clinice pot fi asemănătoare cu cele ale sclerozei multiple, însă terapia este diferită, ceea ce determină importanța diagnosticului diferențial.

Anticorpii anti-Aquaporin 4 sunt detectabili la majoritatea pacienților cu NMO, fiind specifici pentru această afecțiune în principal în timpul recăderilor.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului