Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, expuse la temperaturi ridicate sau contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din ser proaspăt.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
Femei: < 7.22 UI/mL;
Bărbați: <7.22 UI/mL.
Serurile intens hemolizate sau contaminarea bacteriană pot afecta rezultatele testului.
Alfa-fetoproteina este o glicoproteină asemănătoare albuminei produsă de țesuturile fetale (în tractul gastrointestinal, în ficat și în sacul vitelin), care ajunge pe cale transplacentară în sângele matern, unde concentrația este maximă în săptămânile 32-36.
La adult, concentrația AFP crește moderat în afecțiuni hepatice benigne (precum hepatită, ciroză, obstrucția de căi biliare) și în procesele de regenerare hepatică; niveluri foarte crescute apar în carcinomul primitiv hepatic, în tumorile germinative de origine ovariană, testiculară sau extragonadală. Cu incidența mult mai mică, se înregistrează creșteri și în tumorile gastrointestinale, pancreatice sau pulmonare.
Proprietățile fizico-chimice și secvența de aminoacizi sunt similare cu cele ale albuminei; s-a constatat că alfa-fetoproteina (AFP) îndeplinește o funcție de transport pentru alte molecule - estrogeni și acizi grași. De asemenea, AFP are un efect imunosupresiv în timpul sarcinii.
Recomandări pentru dozarea AFP:
în tumorile germinative de origine ovariană, testiculară sau extragonadală;
suspiciunea de carcinom hepatocelular;
monitorizarea tratamentului pentru tumorile germinative sau a carcinomului hepatocelular, în monitorizarea pacienților cu ciroză hepatică;
ca marker de monitorizare în sarcină, iar în screeningul prenatal pentru depistarea afecțiunilor de tip Sindrom Down, Trisomie 13, 18, splina bifida sau anencefalie.