www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

ADN Virus herpetic 1+2 în celule
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
760 lei
(momentan indisponibilă)
11 zile
Se explică pacientului procedura care se va efectua.
Raclat
Recipient special PCR (raclat celular) + vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop roșu sau galben.
Plasmă
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
4 săptămâni la -20 °C.
Refrigerat
Real-time PCR
Nedetectabil. 

Limita de detecție: 500 geq/ml.
Probe hemolizate.


Virusurile herpetice 1 și 2 sunt responsabile pentru o gamă largă de afecțiuni, de la infecții cutanate sau ale mucoaselor, până la infecții ale sistemului nervos sau infecții ocazionale ale organelor viscerale.

Herpes simplex virus 1 (HSV1) determină infecții orale și oculare, în timp ce Herpes simplex virus 2 (HSV2) produce leziuni genitale. Astfel, tabloul clinic și evoluția infecțiilor HSV depind de regiunea afectată, de vârsta pacientului, statusul imun și de tipul antigenic al virusului.

Există diferite stadii ale infecției cu HSV:
  • infecția primară: este adesea asimptomatică și ulterior determină infecții orale sau genitale, în funcție de tipul de virus. Cazurile severe de infecție primară sunt însoțite de simptome și semne sistemice, asociază atât afectări ale mucoaselor cât și ale regiunilor extramucoase, prezintă o rată mai mare de complicații și o durată mai lungă a manifestărilor clinice.
  • infecția recurentă: reapariția episodică a simptomatologiei în teritoriul afectat anterior de primo-infecție. Expresia clinică a recurenței este mai puțin severă decât cea a infecției primare.
  • infecția HSV diseminată: se manifestă prin vezicule multiple, pe suprafețe extinse ale trunchiului și ale extremităților. Reprezintă o complicație rară a herpesului cutaneo-mucos primar. De obicei, diseminarea cutanată se produce în stadii precoce ale bolii și este adesea asociată cu meningită aseptică, hepatită sau pneumonie. 
Femeile însărcinate contaminate cu HSV2 prezintă un risc important de a transmite infecția către făt, în special în timpul travaliului (70% din cazurile de herpes neonatal). Herpesul congenital este cauzat aproape invariabil de infecții materne primare atât cu HSV1, cât și cu HSV2, iar nou-născuții afectați prezintă microcefalie, hidrocefalie și corioretinită.

În ceea ce privește sindroamele sistemului nervos central (SNC):
  • infecția primară sau recurentă cu HSV1 este asociată predominat cu encefalita herpetică;
  • cele asociate în principal cu infecția HSV2 includ meningita, meningita septică recurentă (Mollaret’s) și meningoencefalita neonatală.
Determinarea ADN virus herpetic 1+2 în celule este indicată pentru diagnosticul diferențial al leziunilor cutanate, mai ales în cazul aspectelor atipice. Spre exemplu, în cazurile de herpes genital, metoda PCR detectează ADN-HSV chiar și în perioadele tardive de evoluție a leziunilor.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului