www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2
TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

ADN Viral citomegalovirus (cantitativ)
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
500 lei
11 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postpandrial.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
2 vacutainere EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Probele nu vor fi centrifugate.
7 zile la 2-8° C
Refrigerat
Real-time PCR (reacție de polimerizare în lanț, cu detecție în timp real al produsului realizat, prin măsurarea fluorescenței emise - metodă cantitativă).
< 200 geq/mL
  • Probe vechi, coagulate sau hemolizate;
  • Utilizarea de vacutainere la care s-a folosit heparină sau alt anticoagulant decât EDTA K3.


Citomegalovirus (CMV) este un virus de tip ADN, de dimensiuni mari, cu un foarte mare potențial de infecție. Astfel, anticorpii specifici anti-CMV se întâlnesc în populația adultă într-un procent foarte mare (80-100%).

Majoritatea indivizilor afectați este posibil să nu știe, deoarece virusul cauzează foarte rar probleme în rândul populației sănătoase, infecțiile fiind asimptomatice. La populația sănătoasă, doar în unele cazuri pot apărea simptome asemănătoare mononucleozei infecțioase:
  • febră; 
  • oboseală;
  • dureri în gât;
  • slăbiciune musculară.                                                                                                                                                                                          
Gravitatea infecției crește mult în următoarele cazuri:
  • în timpul sarcinii, virusul poate fi transmis de la mamă la făt. Cei mai mulți nou-născuți nu vor avea afecțiuni de sănătate, însă la o parte dintre aceștia se pot înregistra diferite probleme precum: naștere prematură, greutate mică la naștere, ficat și/sau splină mărite, microcefalie, dar și alte implicații majore, care determină apariția bolii CMV a nou-născutului, adesea fatală.
  • la persoanele imunodeprimate, purtătoare de virus HIV, CMV constituie patogenul viral cel mai frecvent, producând retinita CMV care poate induce orbire, probleme digestive (incluzând inflamații ale colonului, esofagului sau ficatului), encefalită, pneumonie etc.
  • la pacienții care au primit transplant de organe solide, infecția CMV este asociată cu o morbiditate și o mortalitate semnificativă.
Virusul CMV poate fi transmis prin fluide corporale: sânge, urină, salivă, lapte matern, lacrimi, spermă sau fluide vaginale. Odată infectat, el poate rămâne în stare latentă o periodă ori toată viața sau se poate reactiva.

Detectarea cantitativă a ADN-ului Citomegalovirusului este o metodă sensibilă care susține diagnosticul clinic de infecție datorat acestui virus. Este indicat să se utilizeze această metodă de analiză doar la pacienții care au o istorie clinică și un diagnostic consistent al infecției cu CMV, iar rezultatele trebuie interpretate în contextul tabloului clinic, nefiind recomandată ca o metodă de screening.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului