Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
120 lei
(momentan indisponibilă)
11 zile
Se va explica pacientului cum se colectează urina din 24 de ore: pacientul urinează dimineața și nu reține această urină, apoi colectează într-un vas curat (de 2-3 litri) toată urina până a doua zi dimineață la aceeași oră (inclusiv urina de dimineață). Din această cantitate, după omogenizare, se vor pune ~ 50 ml într-un recipient pentru urină, de unică folosință.
Cu 72 de ore înainte de recoltare, pacientul va evita consumul de cafea, ceai, cacao, fructe (în special, citrice și banane) sau produse care conțin vanilie. Totodată, pe perioada recoltării, se vor evita stresul și fumatul.
Cu o săptămână înainte de recoltare, dacă urmați un tratament, se va întrerupe medicația care poate interfera cu rezultatul analizei (conform recomandării medicului).
50 ml urină din urină spontană, congelată - recipient sumar urină
Recipient sumar urină
Urină
Proba se păstrează la frigider atât în timpul colectării, cât și ulterior, până în momentul în care se va lucra.
Proba de urină este stabilă 5 zile la 2-8 °C sau 30 de zile la -20 °C. Se va adăuga acid clorhidric concentrat până se obține un pH = 1 - 3.
Refrigerat
ELISA
< 15 mg/24 de ore
Ingestia de alimente sau substanțe care pot interfera cu excreția de acid vanilmandelic;
Valori crescute ale AVM pot apărea în cazuri de hipoglicemie;
Se va evita efectuarea testului la pacienții alimentați parenteral;
Valori scăzute se pot obține în cazul urinilor alcaline (se recomandă acidifierea urinii cu acid clorhidric în cazul în care determinarea nu se efectuează imediat după recoltare), la pacienți cu uremie sau în cazul administrării substanțelor radiologice de contrast;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale AVM în urină. De aceea, se recomandă întreruperea tratamentului cu o săptămână înainte de recoltare.
Acidul vanilmandelic (AVM) este produsul final de metabolism al catecolaminelor: adrenalina (epinefrina) și noradrenalina (norepinefrina), substanțe metabolizate la nivel hepatic. Acești produsi sunt metabolizați mai departe în metanefrină și normetanefrină la nivelul medulosprarenalei.
La pacienții cu feocromocitom, peste 94% din cantitatea plasmatică de normetanefrină și metanefrină rezultă în urma metabolizării catecolaminelor în interiorul celulelor tumorale, iar acidul vanilmandelic se obține prin metabolizarea în ficat a catecolaminelor.
Introducerea în practică a testului pentru metanefrinele libere plasmatice a înlocuit testarea de AVM în screening-ul feocromocitomului;
Dozarea AVM în urina din 24 de ore reprezintă un test adjuvant;
Dozarea acidului vanilmandelic este recomandată în screening-ul feocromocitomului, în diagnosticul și monitorizarea copiilor cu neuroblastom (cea mai frecventă tumoare solidă extracraniană a copilului) sau ganglioneurom;
Creșterea valorilor AVM apare și în cazul unor tumori neuroendocrine sau în cazuri avansate de melanoame.