www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Acid homovanilic
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
210 lei
(momentan indisponibilă)
13 zile
Se va explica pacientului cum se colectează urina din 24 de ore: pacientul urinează dimineața și nu reține această urină, apoi colectează într-un vas curat (de 2-3 litri) toată urina până a doua zi dimineață la aceeași oră (inclusiv urina de dimineață). Din această cantitate, după omogenizare, se vor pune ~ 50 ml într-un recipient pentru urină, de unică folosință. Pe toata perioada colectării, urina se va păstra la 2-8 °C.

Cu cel puțin 48 de ore înaintea recoltării, nu se vor administra: aspirină, disulfiram, rezerpină sau piridoxină, iar cu 2 săptămâni înaintea recoltării nu se va urma tratament cu L-dopa. Pacientul va evita fumatul, stresul fizic și psihic.

La copiii mici, recoltarea urinei din 24 de ore este dificilă. De aceea, se acceptă determinarea din urină spontană, dar rezutatul se va raporta la valorile creatininei urinare.
50 ml de urină (un eșantion din urina de 24 de ore).
Recipient sumar urină de unică folosință (se va nota diureza din 24 de ore).
Urină
Se omogenizează eșantionul de urină și se lucrează imediat. Dacă acest lucru nu este posibil, proba va fi pastrată la 2-8 °C dupa acidifiere (pH<3) prin adăugare de acid clorhidric.
Urina acidifiată poate fi păstrată până la 1 săptămână la 2-8 °C.
Refrigerat
Cromatografie de lichide sub înaltă presiune (HPLC)
2,0 - 7,4 mg/24h
Pot apărea valori moderat crescute în caz de hipertensiune arterială, anxietate marcată sau efort fizic intens.


Catecolaminele (Dopamina, Noradrenalina și Adrenalina) sunt sintetizate în creier, medulosuprarenală, celulele cromafine dispersate în alte țesuturi și în terminațiile nervoase ale sistemui nervos simpatic. Acidul homovanilic este produsul final de degradare al Dopaminei.

Valori crescute ale acidului homovanilic (dar și a celorlalte catecolamine și a produșilor de degradare ai acestora, cum ar fi acidul vanilmandelic) se întalnesc în tumori secretante de catecolamine: neuroblastom, feocromocitom și alte tumori derivate din creasta neurală.

Neuroblastomul este cea mai frecventă tumoră malignă la copii, situată extracranian. Apare de obicei înaintea vârstei de 3 ani, iar în momentul diagnosticării, aproximativ 90% dintre pacienți prezintă valori urinare crescute ale acidului homovanilic și aproape 75% dintre ei au valori crescute ale acidului vanilmandelic. De aceea se recomandă efectuarea ambelor teste: acid homovanilic și acid vanilmandelic pentru diagnosticarea neuroblastomului.

Alte situații care determină perturbarea metabolismului catecolaminelor vor duce la modificări ale nivelului acidului homovanilic urinar în sensul scăderii (în caz de deficit de monoaminoxidază) sau creșterii acestuia (în caz de deficit de dopamin-beta-hidroxilază).
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului