Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
204 lei
13 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Urină din 24 de ore
Recipient pentru sumarul de urină
50 ml din urina de 24 de ore, cu precizarea diurezei.
La ora 7 dimineața, pacientul urinează și aruncă urina. După aceea, într-un vas curat cu capacitate de 2-3 litri, colectează toate emisiunile de urină până la ora 7 dimineața în ziua următoare, inclusiv. La final, omogenizează urina recoltată, măsoară întreaga cantitate și reține aproximativ 50 ml într-un recipient de unică folosință pentru urină. Proba se păstrează la 2-8° C, atât în timpul colectării, cât și ulterior.
Urina este stabilă 7 zile la 2-4° C.
Refrigerat
Spectrofotometrie
Femei < 4.5 mg/L;
Bărbați < 4.5 mg/L.
Probe care nu au fost păstrate la rece sau au fost expuse la lumină.
Acidul delta-aminolevulinic este un aminoacid endogen non-proteic, care reprezintă primul produs în calea de sinteză a porfirinei. Aceasta, la rândul ei, este un intermediar în procesul de sinteză a hemului, la nivelul mitocondriilor.
Existența unor deficiențe congenitale la nivelul enzimelor implicate în formarea hemului sau a unor anomalii dobândite ale acelorași enzime pot conduce la o acumulare în exces a acidului delta-aminolevulinic și, implicit, la o creștere a excreției urinare a acestui compus.
În condițiile unei activități reduse a enzimelor implicate în sinteza hemului, se acumulează în țesuturi porfirine și precursorii acestora.
Determină apariția unor simptomeca:
dureri abdominale;
greață;
vărsături;
constipație;
mialgii;
hipertensiune arterială;
retenție urinară;
anxietate;
insomnie;
halucinații;
paranoia;
comportament psihotic (ocazional).
În situația în care se acumulează plumb în organism, acesta stimulează activitatea enzimei acid delta-aminolevulinic sintetază. Astfel, se produc cantități mărite de acid delta-aminolevulinic (ALA), a cărui concentrație crește în sânge și, implicit, în urină, devenind astfel un indicator al intoxicațiilor cu plumb. Recomandări pentru dozarea acidului delta-aminolevulinic în urină:
în intoxicațiile acute și cronice cu plumb și alte metale grele;
în porfiriile acute: porfiria acută intermitentă, coproporfiria ereditară, porfiria variegată;