www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Vă relaxaţi în parc sau la iarbă verde? Mare atenţie la căpuşe!

Începutul lunii iulie vine cu vești tot mai bune din partea meteorologilor pentru următoarea perioadă. Gradele din termometre cresc simțitor, iar vremea o să ne îmbie să petrecem tot mai mult timp în mijlocul naturii. Din păcate, bucuria recreerii în aer liber vine la pachet riscul de a intra în contact cu căpușe, insecte care pot transmite boli grave. Iată recomandările medicilor în această perioadă!
 
family grassAvând în vedere că, numai în ultimele săptămâni, câteva sute de români au ajuns la spitale din cauza mușcăturilor de căpușe, medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, zonele care au potențial ridicat de a fi infestate cu căpușe. Dacă totuși ieșim în parc sau în spații deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să ne protejeze brațele și picioarele. Culoarea deschisă ne va ajuta prin contrast să identificăm mult mai ușor căpușele.

Este foarte important să purtăm pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăși cu mâneci lungi. Pentru protecția picioarelor, încălțămintea nu trebuie să aibă decupaje. Spray-ul pentru insecte (cu dietiltoluamidă) este foarte util și trebuie aplicat la maximum trei ore de la contact, pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă). Dacă nu avem un astfel de produs, putem aplica un insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci. Atunci când desfășurăm diverse activități care ne obligă să stăm cât mai mult timp într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpușe și cu arbuști și vegetație bogată), la câteva ore după încetarea activității este obligatoriu să ne examinăm tot corpul. Bineînțeles, nu trebuie neglijate zonele acoperite cu păr. Căpușele se pot fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la atașarea de piele sau în timpul hrănirii. 

Și totuși, ce e de făcut dacă ne mușcă o căpușă?
 
Atunci când credeți că ați fost mușcat de o căpușă, nu vă panicați! Mergeți la cel mai apropiat cabinet medical! Căpușele trebuie scoase imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă căpușele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Acestea se scot din piele printr-o tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. În acest timp, mâinile trebuie să fie protejate cu mănuși, ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Zona afectată trebuie spălată imediat după extragerea căpușei cu apă și săpun și dezinfectată cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica și un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariției unei pete sau indurații de culoare roșie de peste cinci centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, însoțită de stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, sau dureri la nivelul articulațiilor, se impune consultul medical de urgență. O atenție deosebită trebuie acordată și pentru îmbrăcăminte și încălțăminte atunci când s-au identificat căpușe. Dezinsecția îmbrăcămintei, înmuierea, spălarea și uscarea rufelor trebuie făcute cu mare atenție.
 
Cele mai periculoase boli care pot fi transmise de căpușe: 
 
Deși nu toate căpușele sunt purtătoare de germeni patogeni, este bine să vă feriți de aceste insecte pentru că ele vă pot transmite boli grave. Iată câteva infecții contactate în urma mușcăturii de căpușe, care pot fi cu adevărat periculoase! 
 
lymeBoala Lyme
 
Este o boală care cauzează simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, oboseală, dureri puternice de cap. În general, boala se tratează cu antibiotice. Netratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infecții la inimă, articulații sau sistem nervos. Boala Lyme poate fi invalidantă. Bacteria responsabilă de infecția cu Boala Lyme este Borrelia Burgdoferi. Ca răspuns la expunerea la bacteria Borrelia, sistemul imunitar produce al organismului produce anticorpi. Testele de boală Lyme nu fac decât să identifice prezența în organism a acestor anticorpi
 
Encefalita de căpușe
 
Într-o primă etapă, apar dureri de cap, febră, oboseală și greață. Apoi apar semnele specifice encefalitei sau meningitei, iar tratamentul se administrează numai în spital. Există un vaccin care protejează de această boală. Netratată însă, boala duce la deces. 
 
Anaplasmoza
 
Este o infecție cu o bacterie care cauzează febră, frisoane, dureri musculare, diaree, dureri de cap, greață, vomă și lipsa poftei de mâncare. Dacă se întârzie tratamentul, boala se agravează și apar probleme de coagulare a sângelui, insuficiență respiratorie și a altor organe, care declanșează decesul. Vârsta înaintată și sistemul imunitar slăbit cresc riscul de deces. capusa
 
Febra hemoragică
 
Afecțiunea se manifestă prin febră mare, amețeli, dureri abdominale, greață, vomă, stări de confuzie, sângerări și chiar agresiune. Deoarece încă nu există tratament pentru această boală, rata de mortalitate este foarte mare. 
 
Febra recidivant
ă
 
În cazul acestei infecții, pe lângă febră, apar și dureri articulare, greață, sensibilitatea ochilor la lumina soarelui, dureri de cap puternice, amețeli cu pierderea echilibrului, dureri abdominale și chiar paralizii faciale. Din fericire, pentru această boală există tratament și acesta constă în administrarea unor antibiotice. Decesul este foarte rar, dar nu este exclus.

Să fim sănătoși, fiind informați!

Material realizat cu ajutorul doamnei doctor Vasilache Mădălina (medic primar Boli Infecțioase, clinica Medcenter Focșani).

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului