Testul Babeș-Papanicolau: un examen ginecologic ce îți poate salva viața!
La femei, controlul ginecologic și testul Babeș-Papanicolau sunt două dintre cele mai importante și eficiente investigații ginecologice de rutină.Testul Babeș-Papanicolau este un test simplu, o metodă de screening prin care pot fi identificate cele mai timpurii schimbări de la nivelul colului uterin, ce ar putea determina apariția cancerului.
Întodeauna este mai ușor să previi decât să tratezi, iar efectuarea anuală a unor controale de rutină te ajută să te asiguri că totul este bine și să ai grijă de sănătatea ta.
Ce este testul Babeș-Papanicolau?
În termeni medicali, testul Babeș-Papanicolau este întâlnit și sub denumirea de
citologie cervico-vaginală sau
PAP test. Acest test de screening a fost inventat de către un faimos medic grec, cercetător, biolog și pioner al patologiei celulare, Georgios Papanikolaou, care i-a dat și numele.
Testul Babeș-Papanicolau poate identifica infecții sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma în celule canceroase, dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp.
Efectuat de către femei în mod regulat, testul reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție a cancerului de col uterin.
Este o investigație dureroasă?

Multe femei au o teamă când vine vorba despre efectuarea testului Babeș-Papanicolau, deoarece asociază acest test cu un procedeu dureros, neplăcut, chiar stânjenitor.
Însă nu este deloc așa! Testul Babeș-Papanicolau este un test rapid, non-invaziv și nedureros. Durează câteva secunde, iar pentru un disconfort cât mai mic, ajută să fii cât mai relaxată pe durata recoltării. Astfel, mușchii vaginali nu vor fi contractați cum se întâmplă atunci când ți-e teamă sau ești anxioasă. Respiră profund de câteva ori și automotivează-te că totul va fi mult mai ușor și rapid dacă te relaxezi.
Chiar dacă la unele examene PAP anterioare e posibil să fi experimentat unele senzații neplăcute, acesta nu trebuie să fie un motiv sau o scuză ca să renunți la efectuarea testului. Examenul Babeș-Papanicolau îți poate salva viața!
Cât de des trebuie efectuat acest test?
Testul Babeș-Papanicolau este
indicat a fi efectuat periodic de toate femeile active sexual.
Dacă nu există alte probleme medicale ginecologice, recomandarea generală este ca acest test fie efectuat
anual. În cazul în care medicul specialist obstetrician recomandă efectuarea testului la un alt interval de timp, atunci este obligatoriu să urmații indicațiile medicului.
Ghidurile Colegiului American de Obstetrică-Ginecologie recomandă ca testul Babeș-Papanicolau să fie efectuat după cum urmează:
- Primul test este recomandat a fi efectuat la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani;
- La femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani;
- La femeile cu vârsta între 30 și 64 de ani, testul este recomandat anual;
- La femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar fie efectuat testul în mod regulat dacă:
- au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale;
- nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.
În ce perioadă a lunii trebuie efectuat testul Babeș-Papanicolau?
Pentru un rezultat cât mai precis, perioada optimă pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau este
între zilele 10-14 ale ciclului menstrual, ziua 1 fiind prima zi de sângerare.
Chiar dacă ești la menopauză, încă este important să-ți faci testul Papanicolau și e important să discuți cu medicul tău obstetrician pentru a stabili intervalul de timp la care să realizezi acest test, în funcție de istoricul ultimilor ani.
Cum trebuie să te pregătești pentru recoltare?
Înainte de a te programa la efectuarea testului Babeș-Papanicolau, trebuie să știi că există multe lucruri care pot afecta acuratețea rezultatelor, prin ascunderea celulelor anormale ale colului uterin.
De aceea,
cu 48 de ore înainte de recoltare, este necesar să respecți câteva reguli:
- să eviți spălăturile intravaginale;
- să nu folosești tampoane;
- să nu ai contact sexual;
- să nu folosești creme vaginale, supozitoare sau alte medicamente administrate local.
În ce constă procedeul de recoltare?
Pentru efectuarea acestui test, este necesară recoltarea câtorva celule de la nivelul colului uterin. Cu ajutorul unei perii speciale de recoltare, se vor colecta celule de la nivel endocervical (din interiorul colului), dar și de la nivel exocervical (de pe pereții

externi ai vaginului).
Kit-ul de recoltare este steril, de unică folosință, nu trebuie să te îngrijorezi că ar putea exista un risc de co-infectare sau de igienă necorespunzătoare.
Întrucât cervixul (colul uterin) nu prezintă terminații nervoase, nu vei simți intens această manevră. Procedeul durează doar câteva secunde, iar în acest timp este important să încerci să fii cât mai relaxată.
Testul PAP în mediu convențional sau în mediu lichid?
După ce sunt recoltate, celulele vor fi apoi plasate și fixate imediat pe o lamelă de sticlă
(PAP în mediu convențional) sau într-un flacon ce conține un fluid special
(PAP în mediu lichid). Mostra va fi trimisă ulterior către laborator pentru a fi examinată, neexistând niciun risc de deteriorare a probei.
Pentru pacientă, cele două tipuri de recoltare nu prezintă nicio diferență în procesul de recoltare, doar metoda de analiză în laborator este cea care diferă.
Ambele metode oferă
rezultate precise în ceea ce privește detectarea celulelor anormale de la nivelul colului.
Totuși, în ultimii ani analiza în mediu lichid este preferată de medici pentru rezultate, fiind o metodă mai nouă, prin care se reduce probabilitatea ca proba să fie considerată nesatisfăcătoare și să fie necesară o nouă recoltare.
Un alt beneficiu al testului PAP în mediu lichid este faptul că permite testarea concomitentă, din aceeași probă, a prezenței tipurilor de HPV cu grad ridicat de risc.
Ce indică rezultatele testului PAP?
În general, rezultatele testului Papanicolau vor indica o informare clasică de tipul:
- aspect citologic normal: nu au fost depistate celule anormale sau celule neoplazice;
- inflamație: existența la nivelul celulelor din cervix a unor posibile infecții virale sau bacteriene, care pot modifica structura celulară a colului;
- anomalii: prezența unor celule anormale, care pot însemna modificări pre-canceroase.

În cazul în care rezultatul testului tău Babeș-Papanicolau nu a ieșit în parametri normali, nu înseamnă automat că ai cancer de col uterin! De cele mai multe ori, poate fi vorba despre o problemă a colului ce trebuie tratată.
De aceea, este foarte important să fie depistate toate tipurile de celule anormale, pentru a putea fi tratate corespunzător și a preveni aparația cancerului de col uterin.
Discută cu medicul tău ginecolog, care va ști ce teste suplimentare sunt necesare pentru a obține un diagnostic precis și îți va recomanda ulterior tratamentul cel mai potrivit.
În
centrele din rețeaua Medcenter, poți opta atât pentru testul Babeș-Papanicolau în
mediu convențional, cât și cel în
mediu lichid.
Ține minte că unele investigații ginecologice de rutină pot vedea ceea ce tu nu poți simți. Ai grijă de sănătatea ta și asigură-te că ești bine pentru tine și cei dragi ție!