www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Psoriazisul, o boală autoimună care afectează peste 400.000 de români! Intre simptomele psoriazisului se numara mancarimi, usturimi si disconfort

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică inflamatorie, ce determină înmulțirea necontrolată a celulelor pielii. Accelerarea diviziunii celulare poate fi de până la de zece ori mai rapidă decât în mod normal și se datorează unor false semnale transmise de sistemul imunitar al pacientului. Dezvoltarea prea rapidă a celulelor afectează funcțiile pielii, ce trebuie să acționeze precum o barieră de protecție împotriva infecțiilor și a deshidratării.

Care sunt cauzele apariției psoriazisului?

Psoriazisul nu este contagios și apare ca și rezultat al unei predispoziții genetice (spre exemplu gena HLA-CW6), cu contribuția favorabilă a unor factori de mediu ce declanșează inițial boala sau determină episoadele acute.
Stresul este un factor declansator al psoriazisului

Ca și factori declanșatori ce cresc riscul de apariție a psoriazisului, se pot enumera:

• Stresul și situațiile traumatice: persoanele cu caracter anxios sau cele emotive reprezintă o categorie cu risc crescut de apariție a psoriazisului, iar în acest caz este indicat să apeleze la un psiholog;
• Infecțiile virale și bacteriene: amigdalitele și faringitele pot declanșa psoriazisul la copii, iar în cazul adulților infecția cu virusul HIV poate cauza episoade de psoriazis;
• Alcoolul;
• Fumatul: atât fumatul activ, cât și cel pasiv, pot declanșa apariția bolii (psoriazis cu plăci stabile active);
• Obezitatea: pliurile pielii persoanelor supraponderale favorizează dezvoltarea leziunilor asociate cu toate tipurile de psoriazis;
Tratamentul cu unele medicamente: betablocante, săruri de litiu, interferon alfa etc.


Ce tipuri de psoriazis există?

În majoritatea cazurilor, boala se declanșează la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani. Vârsta la care se declanșează afecțiunea este importantă pentru clasificarea psoriazisului: tipul I la pacienții cu vârsta de până la 40 de ani (care se întâlnește la aproximativ 75% din pacienți) și tipul al II-lea, la persoanele trecute de 40 de ani. În funcție de istoricul familial, psoriazisul poate fi familial sau sporadic, dacă nu au fost identificate rude cu această boală.

Cele mai des întâlnite forme de psoriazis sunt:
  • Psoriazis vulgar sau în plăci: cel mai frecvent tip de psoriazis (în aproximativ 90% din cazuri), se observă cel mai des la nivelul coatelor și al genunchilor și se caracterizează prin leziuni roșii acoperite de cojițe albe. Aceste scuame sunt cauzate de proliferarea rapidă a keratinocitelor, bine delimitate de țesutul sănătos din jur.
  • Psoriazis gutat: această formă este asociată cu infecțiile faringiene streptococice și se manifestă prin leziuni rotunde precum niște pete mici care apar pe membre, trunchi și scalp.
  • Psoriazis inversat: se dezvoltă în zonele unde pielea se pliază (la subraț, în zona genitală, sub sâni sau în aria perianală). Se poate confunda cu o infecție micotică, deoarece pielea nu devine solzoasă precum în celelalte forme de psoriazis, ci este umedă și fină.
  • Psoriazisul exfoliant: afectează zone întinse de piele, fiind o formă agresivă de psoriazis. Se manifestă prin mâncărimi acute ale pielii, care este inflamată și capătă o culoare extrem de roșie.

Care sunt cele mai comune simptome ale psoriazisului?In psoriazis, pielea devine uscata pana la crapare

În urma declanșării primului episod al bolii, psoriazisul afectează semnificativ calitatea vieții pacientului, în special în timpul remisiei fenomenelor acute. La unii pacienți, se întâmplă ca boala să apară spontan, pentru ca apoi ani de zile să rămână în remisie.

Cu toate acestea, fiind o boală cronică, odată declanșată persoana afectată va trăi cu ea toată viața. Prin urmare, neexistând un tratament care să elimine cauza, pacientul poate gestiona doar frecvența și intensitatea simptomelor.

Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului sunt:
  • În aproximativ 50% din cazuri, pacientul prezintă modificări ale culorii unghiilor (pete), pitting unghial, hiperkeratoză și chiar desprinderea unghiilor;
  • În stare de inflamație, se evidențiază plăgi roșiatice sau pete argintii și usor cojite;
  • Pielea prezintă semne de deshidratare, fiind uscată, chiar crapată până la sângerare;
  • Leziunile prezintă obiectiv, crustă și îngroșare și se manifestă prin mâncărime, prurit, usturime și disconfort;
  • La nivelul scalpului sunt localizate cruste subțiri sau îngroșate;
  • Dureri articulare, ce pot ajunge până la deteriorarea încheieturilor, în lipsa unui tratament eficient.

Cum se poate diagnostica psoriazisul?

Medicul dermatolog este singurul care poate diagnostica psoriazisAvând în vedere că nu există un pachet standard de teste de sânge prin care să poată fi depistată această afecțiune dermatologică, experiența clinicianului și istoricul medical al pacientului sunt foarte importante pentru diagnosticarea psoriazisului.

În primă fază, este foarte util ca pacientul să se prezinte la medicul specialist cât mai curând după apariția simptomelor. În timpul consultației dermatologice, clinicianul va analiza atent leziunile cutanate. În general, examenul fizic este suficient pentru ca dermatologul să poată identifica afecțiunea, pe baza simptomatologiei relativ distinctive comparativ cu alte boli.

Cu toate acestea, există și alte afecțiuni dermatologice cu manifestări asemănătoare: eczeme, dermatită seboreică, mătreață și unele tulburări rare precum micoza fungoidă sau pitiriazis rubra pilar.

Dacă simptomele sunt neclare sau aspectul clinic al plăgilor nu este tipic afecțiunii, biopsia cutanată (pe baza prelevării unei probe de țesut) poate aduce elemente suplimentare de diagnosticare. În urma examinării probei la microscop, se poate identifica tipul de psoriazis de care suferă pacientul și pot și excluse alte tipuri de infecții sau afecțiuni.

Care este cel mai eficient tratament pentru psoriazis?

Medicul dermatolog este singurul în măsură să recomande cel mai potrivit tratament! Pentru fiecare pacient în parte, medicul determină cea mai eficientă metodă în funcție de unii factori de bază precum vârsta și antecedentele persoanei afectate, tipul de psoriazis, localizarea și întinderea plăgilor, dar și efectele fizice și emoționale ale bolii.

Pentru ameliorarea simptomelor, în primul rând, trebuie identificați și îndepărtați factorii declanșatori. Tratamentele au rolul de a reduce inflamația și de a elimina pielea afectată, însă boala nu va dispărea, ci odată instalată se va croniciza.

Prin tratament se poate întârzia recurența episoadelor cu plăgi infectate, astfel îmbunătățindu-se calitatea vieții pacientului. În funcție de severitatea bolii, tratamentul aplicat ar putea fi topic, prin fototerapie sau cu medicamente sistemice.

Tratamentul topic, local, cu creme și unguente, este indicat în special când suprafața corporală afectată este mai redusă de 5%. Acest tip de tratament se realizează pe bază de agenți topici keratolitici, citoreductori și dermatocorticoizi. Pentru creșterea eficienței acestui tip de tratament, crema se aplică zilnic aproximativ la aceeași oră, doar pe leziuni, nu și pe pielea sănătoasă din jurul țesutului afectat. Între perioadele de aplicare a tratamentului, se recomandă hidratarea pielii cu ajutorul unor creme emoliente, fără adaos de coloranți, parfum sau parabeni.
 
Psoriazis, una din cele mai grave afectiuni dermatologice!

Fototerapia (cu UVB, UVB cu bandă îngustă sau UVA) se recomandă când suprafața afectată variază între 5-10% și, deseori, este indicată împreună cu medicație orală și tratament topic. Adesea, pentru a recomanda acest tip de terapie, medicul specialist solicită analize de screening și realizează evaluări periodice în timpul tratamentului.

Medicamente sistemice pot fi combinate cu cele biologice, foarte costisitoare, care se bazează pe proteine sintetizate în laborator și acționează asupra sistemului imunitar. Aceste tipuri de terapie sunt indicate în special atunci când sunt afectate palmele și tălpile, întrucât aceste leziuni au impact major asupra calității vieții pacientului și sunt foarte dificil de tratat.

Deseori, pentru a gestiona activ boala, medicul dermatolog poate recomanda și dezvoltarea unui stil de viață sănătos, printr-o dietă echilibrată, limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat.

Adesea, în cazul episoadelor agresive ale bolii, pacienții se retrag din cadrul evenimentelor sociale, se simt triști și irascibili, evitând anumite situații în care ar putea dezvălui în public zonele pielii afectate de leziuni. Pentru a învinge aceste stări și a-și trăi viața în mod firesc, ar fi indicat ajutorul unui psiholog clinician.

Ce complicații ar putea avea psoriazisul?Intre sedintele de tratament pentru psoriazis, este indicata utilizarea unei creme emoliente

  • Artrită psoriazică, ce provoacă degradarea articulațiilor și este întâlnită la până la 30% din pacienții care nu au urmat un tratament adecvat din faza incipientă a bolii;   
  • Boli cardiovasculare, precum tulburări ale ritmului cardiac, accident vascular cerebral, colesterol ridicat și ateroscleroză;
  • Tulburări oculare (conjunctivită, blefarită sau uveită);
  • Hipertensiune;
  • Diabet zaharat;
  • Sindrom metabolic;
  • Obezitate, în special la pacienții cu o formă severă a bolii;
  • Depresie și stimă de sine scăzută;
  • Tulburări autoimune, precum boală celiacă, scleroză sau boala Crohn.​

Medicii dermatologi din clinicile Medcenter vă așteaptă cu drag pentru a vă oferi suportul necesar în diagnosticarea și tratamentul psoriazusului sau altor afecțiuni dermatologice!
 
Să fim sănătoși, fiind informați!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului