Ce proprietăți miraculoase are sfecla roșie?
Din timpuri străvechi, există legende în care sfecla roșie este supranumită “alimentul minune”, datorită proprietăților vindecătoare miraculoase în tratarea bolilor de sânge, a celor hepatice și chiar în cazul tumorilor.
Sfecla roșie poate fi consumată pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, putând fi ușor procurată și utilizată ca și aliment atât în stare crudă, cât și gătită tradițional. Aceasta reprezintă un supliment nutritiv miraculos pentru organism.
Cercetările științifice au dovedit că
în timpul fierberii, sfecla roșie pierde mare parte din proprietățile nutritive și curative pentru care este indicat să o consumăm.
Prin metabolizarea sfeclei roșii consumată în stare proaspătă, rezultă concentrații puternice ale substanțelor din care aceasta este alcătuită și de aceea,
se recomandă consumul în cantități limitate.
Ce proprietăți benefice are sfecla roșie pentru organismul uman?
- Conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru echilibrul organismului nostru: vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf.
- Betacianina din componența legumei previne și chiar tratează cancerul, una dintre cele mai temute afecțiuni.
- Protejează ficatul și contribuie la regenerarea acestuia, chiar și în cazul hepatitelor.
- Aminoacizii din sfecla roșie dețin un rol important pentru dezvoltarea și menținerea țesutului muscular.
- Contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.
- Betadina, care are efect relaxant, ajută la vindecarea depresiei.
- Scade tensiunea arterială și este indicată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind chiar și atacurile de cord sau angina pectorală.
- Menține buna funcționare a sistemului sanguin, preîntâmpină depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor.
- Contribuie la stabilizarea nivelului glicemiei, în cazul diabetului de tip I sau II.
- Iodul din componență sfeclei are un efect benefic pentru funcționarea glandei tiroide.
- Are efect diuretic, reușind să combată boli renale precum infecțiile sau calculii renali.
- Este indicată persoanelor anemice, datorită substanțelor pe care le conține: fierul, magneziul și vitaminele contribuie la formarea globulelor roșii.
În ce cantitate trebuie să consumăm sfecla roșie?
Pentru a avea efecte benefice vizibile asupra organismului,
nu este suficient consumul ocazional. Specialiștii recomandă să includem în alimentația zilnică 100-150 de grame de sfeclă roșie crudă.
În general,
curele cu sfeclă roșie pot fi indicate pe o perioadă de la 2 saptămâni până la maximum 2 luni. În unele cazuri, consumul exagerat de sfeclă roșie ar putea cauza apariția unor stări de greață. De asemenea, există posibilitatea ca incapacitatea organismului de a metaboliza sfecla roșie să determine o culoare roșiatică a urinei.
Pentru a preveni astfel de efecte adverse, se recomandă solicitarea opiniei unui specialist înainte de a începe o dietă bogată în sfeclă roșie.
Alege un stil de viață sănătos!