www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Postul, miracol pentru sănătate  

 

Ne aflăm în Postul Nașterii Domnului, al Crăciunului. Până la data de 24 decembrie, inclusiv, traversăm o perioadă în care avem șansa să-i oferim corpului un plus de sănătate. Specialiștii susțin că într-o singură săptămână de post, organismul nostru are un timp minim pentru regenerare și purificare. Asta înseamnă că în numai trei zile de postire, organismul se debarasează de toxine, piele se curăță și nivelul de energie se reface.        
 
 Însuși dr. Paul C. Bragg, unul dintre promotorii medicinei preventive, la nivel mondial care a luptat cu industria profitului, recunoaște beneficiile postului pentru sănătate. Acesta declară în cartea sa intitulată ”Postul, un miracol” că a remarcat capacitatea de regenerare fizică, mentală și spirituală prin post încă din adolescență când trupul îi era mistuit de tuberculoză. De-a lungul timpului, dr. Bragg și-a creat propriul sistem alimentar cu produse de post pe care l-a asociat cu exerciții fizice și respiratorii. Noul stil de viață i-a permis să-și refacă în totalitate organismul.
  • Mare atenție la cumpărături!
De altfel, și experții români în domeniul nutriției și bolilor metabolice îi împărtășesc opinia. Aceștia le sugerează celor care doresc să postească, să păstreze în meniu alimente suficiente astfel încât, organismul să-și primească energia și nutrienții de care are nevoie, ca să funcționeze corect. Medicii atenționează asupra faptului că ideea de post implică, în primul rând, echilibru și diversitate, nu chin, înfometare și alimente fără gust. Pentru că postul trebuie să fie o perioadă de purificare prin alimentație sănătoasă, este nevoie să se acorde o atenție deosebită la ceea ce se pune în farfurie. În meniu trebuie să existe destule proteine, săruri minerale și vitamine, mai ales că lipsesc alimentele de origine animală.  
  • Alimentele cele mai indicate în post
Specialiștii au întocmit o listă cele mai indicate alimente, în post. Iată ce ne recomandă specialiștii să consumăm în mod special în această perioadă a anului!  
  • Fructele și legumele de sezon – trebuie consumate proaspete. Asta nu înseamnă că nu pot fi consummate și sub formă de compot sau preparate în cuptor, la temperatură scăzută și, evident, cu foarte puțin zahăr sau cu un înlocuitor de zahăr.
 
  • Lapte de soia, de cocos sau de migdale – sunt ideale prepararea shake-urilor. Ele conțin o varietate de nutrienți. 
 
  • Ciuperci, năut, linte, mazăre, fasole boabe sau păstăi – au un conținut mare de fibre și carbohidrați, dar și puține calorii pentru suta de grame. Însă, aceste alimente trebuie preparate cu mare atenție pentru a evita în principal adaosurile mari de uleiuri.
 
  • Nuci, semințe, alune și migdale crude – nu trebuie să lipsească din meniu nici atunci când nu ținem post. Dar evident, nu trebuie consumate în cantități mari deoarece, au multe calorii, aproximativ 450 de calorii/100 gr. Au însă și foarte multe grăsimi sănătoase.  
 
  • Varza și sfecla roșie – fac parte din categoria alimentelor care ajută mult organismul în perioada postului, mai ales pentru că reprezintă o sursă importantă de fibre și diminuează senzația de foame. Mai mult decât atât, acestea oferă și un aport optim de calorii, pentru dietă, varza conținând 30 de calorii/100 gr, iar  sfecla, 40 de calorii/100 gr.
 
  • Quinoa – constituie o sursă bogată în calciu, fier, magneziu și vitamine, așa că o putem include în multe preparate. Și în acest caz trebuie avut grijă la modul de preparare, ca să nu devină o povară pentru siluetă. 100 de grame din acest aliment oferă în jur de 320 calorii, de aceea cel mai indicat este să o fierbem și să o includem în salate, alături de legume și verdeață. 
 

Pentru prevenirea, depistarea și controlul problemelor de sănătate din sfera gastrointestinală, clinicile și laboratoarele Medcenter vă pun la dispoziție o gamă vastă de consultații, investigații și analize medicale realizate de specialiștii în domeniu, la standarde înalte de calitate.
 
 

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului