Otita medie, o afecțiune dureroasă, des întâlnită la copiii mici!
Otita medie acută este cel mai adesea o infecție bacteriană sau virală care afectează urechea medie, spațiul umplut cu aer din spatele timpanului, ce conține oasele vibrante ale urechii. Copiii sunt mai predispuși decât adulții la infecții ale urechii.
Otita nu este o boală contagioasă, nu se transmite de la o persoană la alta, dar infecțiile virale care o provoacă sunt contagioase. Virusurile și bacteriile care pot crea condițiile prielnice pentru dezvoltarea otitei se răspândesc pe cale aeriană, prin tuse, vorbit sau contact direct.
Copiii dezvoltă mai multe infecții respiratorii superioare înainte de a face otită. Statisticile Departamentului de Sănătate din SUA arată că cinci din șase copii se vor confrunta cel puțin o dată cu una dintre formele aceastei afecțiuni, în primii trei ani de viață.
Ce este otita și cum se transmite?
Otita reprezintă o inflamație a urechii, fiind o boală comună în rândul copiilor, tratabilă și ușor de recunoscut. Aceasta poate fi de tip acut sau cronic, iar în funcție de agentul patologic, otitele pot fi
bacteriene, virale sau
fungice. Otita poate fi localizată la nivelul urechii externe, medii sau interne.
Iată care sunt factorii care predispun la apariția otitei:
- Vegetațiile adenoide (polipii);
- Răcelile banale cauzate la rândul lor de virusuri, care netratate corespunzător pot duce la complicații, la probleme cu nasul, la sinuzite, rinosinuzite și în final, la apariția otitelor;
- Bacteriile din nas și gât, care se multiplică foarte ușor și pot provoca lichid în ureche, deoarece secrețiile nu mai pot fi eliminate corespunzător.
Cum se clasifică otitele?
Otita poate fi de mai multe tipuri, în funcție de localizarea infecției sau a inflamației, cât și de factorii declanșatori. Așadar, luând în considerare aceste aspecte, se poate face următoarea clasificare:
A. Otita externă se referă la inflamația acută a pielii din conductul auditiv extern. Acest tip de otită este determinată în general de prezența unor germeni bacterieni sau fungici. Otitele externe sunt mai frecvente în timpul verii, fiind transmise prin apa contaminată care intră în ureche, la mare sau la piscină.
Principala greșeală este aceea de a folosi excesiv și necorespunzător bețisoarele de urechi. În ureche pot rămâne cantități mici de apă care formează mediul propice pentru înmulțirea bacteriilor. Această formă mai poartă numele de „otita înotătorului”, deoarece este o formă de otită care este favorizată de expunerea excesivă la umiditate. Principalii agenți implicați în apariția otitei externe sunt: Streptococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio alginolyticus, Candida albacans.
B. Otita medie este cea mai frecventă formă de otită și se întâlnește mai ales la copii. Aceasta definește un proces infecțios localizat la nivelul urechii medii, declanșat de diverși agenți patogeni (bacterii și uneori virusuri).
Infecțiile urechii medii au o incidență mare la copii: 80% dintre copiii cu vârsta de până în trei ani au cel puțin un episod de otită medie, în timp ce la 40% dintre aceștia suferă cel puțin 6 episoade până la vârsta de 7 ani. În situația în care nu este tratată corespunzător, această boală poate genera complicații severe.
C. Otita internă este caracterizată de inflamarea urechii interne, a labirintului urechii, motiv pentru care mai este cunoscută și sub numele de
labirintită. Este o formă de otită care se vindecă de cele mai multe ori prin simpla acțiune a sistemului imunitar al organismului.
Care este cea mai frecventă formă de otită întâlnită la copii?
Otita medie, cea mai comună, dar și cea mai sâcâitoare afecțiune a urechii, are o incidență foarte ridicată în cazul preșcolarilor. Copiii sunt mai predispuși acestei afecțiuni din cauza faptului că, spre deosebire de adult, la copil trompa lui Eustachio este mai scurtă și este poziționată orizontal, fapt ce împiedică drenajul lichidelor.
Otita medie se referă la inflamația timpanului și a căsuței timpanului, adică a urechii medii, care se afă în spatele timpanului, tot acolo unde se află și lanțul osicular.
Dacă bacteriile sau virusurile pătrund la acest nivel, zona se inflamează, se acumulează fluide care stagnează, favorizând dezvoltarea agentului patogen.
Infecția urechii este provocată de mai multe tipuri de microbi. Principalii agenți implicați în apariția și dezvoltarea otitei medii sunt: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae și Moraxella catarrhalis.
Factorii favorizanți pentru dezvoltarea otitei sunt:
- Vârsta: copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani sunt mai predispuși la infecții ale urechilor din cauza mărimii și formei tuburilor lor eustachiene și din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat;
- Colectivitatea: copiii care intră în colectivitate sunt mai predispuși la răceli și infecții ale urechii decât copiii care stau acasă, pentru că sunt expuși la mai multe infecții, în creșe și grădinițe;
- Infecțiile respiratorii repetate (virozele);
- Vegetațiile adenoide (polipii);
- Reacțiile alergice;
- Infecțiile sinusurilor, rinitele, deviația de sept;
- Factorii de mediu: frig, umezeală, fum de țigară. Infecțiile urechilor sunt mai frecvente toamna și iarna, când răceala și gripa sunt predominante, iar persoanele cu alergii sezoniere pot avea un risc mai mare de a dezvolta infecții ale urechii.
- Folosirea excesivă a bețișoarelor de urechi, care sensibilizează pielea urechii. Urechea are un sistem de autocurățare, iar cerumenul secretat are rol protector. Dacă este îndepărtat în mod constant cu bețișoare, există riscul de a lăsa urechea vulnerabilă în fața factorilor patogeni.
Cum se manifestă otita medie? Care sunt simptomele?
Principalele simptome ale otitei medii sunt: durere la nivelul urechii, febră, greață, scăderea auzului. Nediagnosticată la timp, boala poate evolua și simptomele se pot agrava.
Semnele și simptomele frecvente la copii includ:
- Durere persistentă în zona urechii, în special la întinderea în pat;
- Tulburări de somn, agitație;
- Plâns mai mult decât de obicei;
- Comportament irascibil;
- Dificultate de auz sau răspuns la sunete;
- Febră de 38 °C sau mai mare;
- Lichid în ureche, uneori pot apărea secreții abundente ale urechii;
- Durere de cap;
- Pierdere a poftei de mâncare;
- Mâncărime, copilul are tendința de a se trage frecvent de ureche;
- Ganglionii din jurul urechii sunt dureroși la atingere și se pot extinde;
- Copilul întâmpină probleme la înghițire;
- Uneori, la bebeluși, otita poate fi însoțită de vărsături sau diaree.
Toate aceste semne ar trebui să trimită imediat pacientul la medic.
Netratată, otita medie poate conduce la complicații?
Cele mai multe infecții ale urechii nu cauzează complicații pe termen lung. Dacă otita inițial diagnosticată ca fiind acută a fost tratată necorespunzător, se poate transforma într-o otită cronică. Acest lucru înseamnă că o boală subacută care persistă ani de zile poate avea repetate acutizări, acestea contribuind la o agravare a situației locale.
- Este și una dintre cauzele principale ale pierderii auzului;
- Produce repetate infecții locale. Rareori, infecțiile grave ale urechii medii se răspândesc la alte țesuturi ale craniului, incluzând creierul sau membranele care înconjoară creierul (meningită);
- Poate perfora timpanul;
- Infecția se poate răspândi la osul din spatele urechii medii (osul mastoidian), apărând mastoidita;
- Poate provoca infecții cerebrale;
- Poate cauza pareză facială;
- Se pot produce supurații ale urechii medii (scurgere de puroi);
- Uneori este necesară o intervenția chirurgicală.
Unele dintre aceste complicații sunt foarte grave și pot avea un sfârșit neprevăzut, chiar fatal.
Cum se poate preveni declanșarea otitei medii?
Otita poate fi prevenită dacă sunt respectate câteva reguli de prevenție:
- Evitarea zonelor aglomerate în perioadele cu epidemii de gripă și viroze (la grădinițe sau creșe, acestea fiind locuri în care microbii se răspândesc cu repeziciune);
- Igienizarea corectă a urechii, într-un mod delicat și doar la exterior;
- Tratarea corectă și timpurie a obstrucțiilor nazale și rinofaringiene;
- Adoptarea unui stil de viață sănătos. Alimentația echilibrată și mișcarea sunt elemente cheie pentru un sistem imunitar puternic și gata să lupte împotriva agenților patogeni;
- Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea cu diferite bacterii și cu virusurile gripale care adesea pot determina infecții ale urechii. Organizația Mondială a Sănătații recomandă imunizarea copiilor prin vaccinare ca metodă de prevenire a otitei (generată de pneumococ).
Într-un comunicat al Societații Române de Pediatrie, a fost menționat următorul aspect îngrijorător: rata rezistenței bacteriilor la antibiotice este în creștere, fiind înregistrat un număr semnificativ de cazuri care nu au răspuns la tratament.
Vaccinurile au efect asupra bolilor invazive, împotriva pneumoniei și a otitei acute medii. La sugari și la copiii de până la 5 ani, toate aceste afecțiuni sunt cauzate de pneumococ. Astfel, prevenția prin vaccinare este esențială pentru controlul bolii.
În urma căror investigații se stabilește diagnosticul de otită medie?
Otita poate fi diagnosticată de către medicul de familie, însă este recomandat și un consult la medicul specialist ORL. Acesta va efectua proceduri specifice pentru a confirma diagnosticul de otită pe baza:
- Simptomatologiei și a examenului clinic: prin intermediul otoscopiei, medicul poate examina conductul auditiv extern și membrana timpanică;
- Analizelor medicale de laborator:
- Investigații radio-imagistice: RMN, CT;
- Analize de sânge, printre care hemoleucograma, care poate evidenția o creștere a leucocitelor sau a proteinei C reactive, ce indică că există o infecție în organism.
Ce tratament se recomandă copiilor?
Otita este o afecțiune foarte dureroasă, iar intensitatea durerii crește în timpul nopții. De aceea, se impune tratarea corectă pentru ca aceste simptome neplăcute să se amelioreze. Aplicând tratamentul corespunzător, toate funcțiile normale ale urechii se refac.
Tratamentul medicamentos, prescris de medic, este singurul care poate duce la o vindecare completă și poate include:
- manevre locale de aspirație;
- administrarea de medicamente:
- ce au caracter antiinflamator;
- antibiotice locale;
- antihistaminice.
- pentru calmarea durerii, se poate apela la încălzirea unui săculeț cu sare și aplicarea acestuia la nivelul urechii.
Complicațiile grave se tratează chirurgical.
Vă așteptăm în clinicile noastre din București și din țară pentru un consult de specialitate!
Să fim sănătoși, fiind informați!