www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2
TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

Jogging-ul este unul dintre cele mai simple exerciții, cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră.


Aparent paradoxal, chiar și acum, în sezonul rece, activitatea sportivă în aer liber este benefică organismului nostru. Pe lângă faptul că este o activitate recreativă, jogging-ul întărește oasele, mușchii, inima si creşte în același timp nivelul de rezistență și energie. 

Chiar dacă senzația de disconfort termic este de înțeles, sunt motive care ne pot determina să practicăm sportul în aer liber și pe timp de iarnă. Astfel, dacă sunteți în căutarea unui hobby care să vă relaxeze, puteți alege să practicați jogging-ul de întreținere. Acesta reprezintă o variantă necostisitoare și flexibilă de a face sport și de a vă relaxa în același timp. Nu aveți nevoie de abonament la sală, de instructor de fitness sau de echipamente scumpe. Cele mai importante avantaje ale activității sportive în aer liber, iarna, sunt creșterea capacității cardiovasculare și consumul caloric sporit pentru realizarea termoreglării.

În plus, o temperatură scăzută facilitează transferul de căldură dintre corp și mediu. De asemenea, aveți avantajul de a vă programa antrenamentele în timpul liber, în funcție de activitățile cotidiene. Pentru organismul nostru, activitatea fizică este importantă, deoarece sistemul muscular și osos necesită antrenament moderat pentru a nu se atrofia. În momentul în care organismul nu este ajutat în acest sens, el trimite semnale. Ne simțim mereu obosiți, ne doare capul, avem junghiuri musculare sau cârcei. Prin urmare, sportul ne ajută să slăbim, să ne întărim musculatura, dar și să fim mai sănătoși și să avem un tonus mai bun. Dacă nu aveți antrenament, puteți să începeți cu un program de jogging relaxant, care să vă permită să vă modelați musculatura corpului într-un ritm mai lent. 
jogging

Cum ne dozăm antrenamentul?

Începătorii au tendința de a exagera primele antrenamente de jogging, practicând un ritm alert pe perioadă îndelungată. Cu această practică, nu veți reuși decât să faceți febră musculară, iar durerea vă va determina să evitați apoi ieșirile la alergat. Sportul nu trebuie să fie o corvoadă, în nicio formă a lui. De aceea, recomandăm să începeți cu exerciții lente și plăcute, care să nu vă suprasolicite. Și nu uitați de sănătate! Dacă nu sunteți profesioniști, este bine să evitați jogging-ul pe teren accidentat, alunecos sau în zone puțin circulate. Aceste locuri prezintă riscuri sporite de accidentare. 

Care sunt cele mai importante beneficii ale jogging-ului?

Jogging-ul îmbunătățește starea generală de sănătate. Acest sport crește ritmul activității cardiovasculare, tonifică musculatura și contribuie la scăderea în greutate. De asemenea, nu putem ignora nici beneficiile la nivel psihic. Dacă suferiți de stres, anxietate, lipsă de energie și oboseală, jogging-ul vă poate relaxa. În plus, vă veți simți mai energici și veți avea o memorie mai bună datorită unei oxigenări mai intense a creierului. Deși pare paradoxal, sportul nu ne obosește, ci ne relaxează și ne sporește pofta de viață. Jogging-ul este un sport de intensitate moderată: într-o oră de alergare ușoară vom consuma același număr de calorii de care putem scăpa prin exerciții scurte și intense. Și nu uitați că cel mai important pas în orice sport, este să vă stabiliți un obiectiv atunci când doriți să începeți un program de durată. 

Fie că doriți să fiți mai sănătos, să vă simțiți mai energic sau chiar să slăbiți, obiectivul este factorul cheie care vă ajută să continuați atunci când simțiți oboseală. 

Alege un stil de viață sănătos!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului