www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Infecția cu HPV, un virus înșelător

În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin și s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces, cauzate de cancerul de col uterin. Acest tip de cancer ocupă locul doi ca mortalitate, după cel de sân. Depistarea precoce a apariției acestei infecții poate fi un factor determinant în lupta cu cancerul și vindecarea lui.

Ce înseamnă HPV?

Virusul Uman Papilloma HPVVirusul Papilloma sau Virusul Uman Papilloma (HPV) face parte din familia Papovaviridae. Este un virus mic care are o capsidă icosaedrică cu diametrul de 45-55 mm, conținând un genom format dintr-un lanț circular, dublu catenar de ADN.

Proteinele structurale L (Late) ce formează capsida diferă la subtipurile de HPV și se exprimă în fazele finale de multiplicare a ciclului viral. L1 este proteina majoră a capsidei. Produsul genelor virale E6 și E7, poate interfera cu metabolismul celular, favorizând transformarea neoplazică a celulei gazdă.

Luând ca exemplu secvența L1, pot fi identificate mai mult de 100 de genotipuri diferite de Papillomavirus. Dintre acestea, aproximativ 70 de tulpini sunt implicate în patologia umană.

Virusul infectează celulele bazale din țesuturile epiteliale scuamoase stratificate, din piele și din mucoasă, producând leziuni după cum urmează: veruci (mici tumori cutanate benigne), condiloame (negi genitali) și leziuni neoplazice canceroase și precanceroase.​

Tipuri de Papillomavirus

În funcție de tipul de risc oncogenic sau de frecvența izolării virusului HPV din leziunile canceroase sau precanceroase, acesta se poate împărți în două grupe:
  • HPV cu risc mare (High Risk): riscul oncogenic este mediu spre mare, această grupă de virusuri fiind cel mai frecvent asociată cu apariția celor mai grave leziuni;
  • HPV cu risc mic (Low Risk): riscul oncogenic fiind mic, până acum acest tip de virus a fost izolat doar în leziunile benigne.
În anumite circumstanțe, ADN-ul viral se poate integra în genomul celulei umane. Acest lucru poate cauza pierderea unor părți din genomul viral, determinând dificultăți în diagnosticul, genotiparea și urmărirea cazurilor pozitive, mai ales dacă pierderea are loc la nivelul genei L1.

Cum se transmite HPV-ul?

Infecția se transmite mai ales prin contact sexual. Răspândirea virusului prin folosirea acelorași obiecte este foarte rară. S-a estimat că cel puțin 75% dintre femeile active sexual se infectează cel puțin o dată cu unul din tipurile de virus HPV. Cancerul de col uterin este o boală care poate fi complet tratată dacă este diagnosticată la timp.
Intervalul dintre momentul infecției și apariția cancerului poate fi și de câțiva ani (10-30 de ani). 
 
HPV un virus inselator

Virusul HPV este implicat și în majoritatea cazurilor de neoplasm penian și rectal. Numărul leziunilor neoplazice este substanțial mai mic la bărbați decât la femei. 
În timpul sarcinii, virusul poate fi transmis de la mamă la făt în timpul travaliului, deși s-a luat în considerare și transmiterea transplacentară, deoarece HPV ADN a fost detectat și în lichidul amniotic.

O nouă abordare a diagnosticului leziunilor neoplazice ale colului uterin

Medcenter propune o abordare complet nouă a diagnosticului leziunilor neoplazice ale colului uterin și al statusului infecției HPV, factorul etiologic implicat în peste 95% din cazuri. Investigația se realizează pe trei niveluri de abordare:

Testul High + Low PapillomaStrip OPEGEN - pentru detecția/ genotiparea infecției HPV

Este un test de diagnosticare a infecției cu HPV, care are la bază amplificarea regiunilor E6-E7 din genomul HPV putând genotipa 37 de genotipuri HPV (19 genotipuri HPV-HR și 18 genotipuri HPV-LR). Valoarea acestui kit constă în capacitatea lui de a depista și genotipa infecția HPV indiferent de statusul virusului (integrat sau neintegrat), știut fiind faptul că integrarea genomului viral în genomul celulei gazdă se realizează concomitent cu deleția regiunii L1, în aproximativ 30% din cazurile de cancer cervical.

Strategia de detecție a infecției HPV prin PCR, care utilizează amplificarea regiunii E6/E7 este preferabilă metodelor de detecție similare care utilizează secvența L1 sau E2 a genomului viral deoarece:
  • Regiunile E6 și E7 se conservă întotdeauna după integrarea genomului viral în genomul celulei gazdă în timp ce regiunile L1 și/sau E2 se pot pierde;
  • Elimină posibilitatea de obținere a unor rezultate fals negative care apar în cazul detecției/genotipării infecției HPV pe baza regiunilor L1 și/sau E2.

SurePath™ Liquid- Based Pap Test

Metoda de citologie exfoliativă a tractului genital feminin, cu prelevarea / prezervarea materialului patologic / transportul în mediu lichid, urmată de etalarea frotiurilor în monostrat, colorarea BPN și interpretarea conform criteriilor Bethesda.

CINtec® PLUS kit

Test de imunocitochimie efectuat pe frotiuri preparate prin metoda SurePath prin care se realizează dublu marcaj imuocitochimic - citoplasmatic pentru p16 și nuclear pentru Ki67. Analize de laborator pentru depistare HPV la femei

Utilitatea clinică a CINtec PLUS:
  • Crește sensibilitatea citologiilor corespunzătoare CIN2+;
  • Specificitate identică pentru orice vârstă;
  • Sensibilitate mai mică pentru CIN2+ decât testul PCR HPV, dar cu specificitate înaltă;
  • Triajul cazurilor de ASC-US și de LSIL;
  • Rata scăzută de rezultate fals pozitive în managementul cazurilor de citologie ASC-US, indiferent de vârstă;
  • Determină atitudinea medicală în cazurile de HR-HPV pozitive și teste Pap negative sau incerte;
  • Testul CINtec® PLUS pozitiv este un indicator cert de infecție transformantă care necesită colposcopie/ biopsie.
Pe lângă persistența infecției cu o tulpină HPV-HR, apariția cancerului de col uterin necesită și prezența altor cofactori, cum ar fi: imunosupresia, infecții mai vechi cu virus herpetic tip 2 sau cu Chlamydia trachomatis, consumul excesiv de alcool, tutun, contraceptive orale și expunerea la factori cancerigeni.

Protocolul de diagnostic recomandă femeilor active sexual, cu vârste între 18 și 65 de ani, efectuarea testului Babeș-Papanicolau o dată pe an. După vârsta de 40-50 de ani, se recomandă efectuarea testului în fiecare an, indiferent de existența sau lipsa activității sexuale.

În combinație cu examenul Babeș-Papanicolau, testul High + Low PapillomaStrip OPEGEN s-a dovedit o metodă foarte bună pentru screening-ul citologic și molecular al infecției cu HPV.

Pregătirea pacientelor înainte de prelevarea probelor necesare pentru depistarea HPV presupune evitarea cu 48 de ore înaintea recoltării a oricăror manevre și tratamente intravaginale cum ar fi: colposcopie, lavaj/ irigații, raporturi sexuale, administrarea de lubrifianți, creme cu proprietăți dezinfectante și/sau contraceptive, precum și evitarea recoltării în timpul perioadei menstruale.

Să fim sănătoși, fiind informați!

Autor: Dr. Florinel Pop
Medic Primar Anatomie-Patologică, Doctor în Științe Medicale, Laboratorul Central Medcenter București

 

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului