Febra la sugari
Febra la sugari este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă părinții. Febra este răspunsul normal al organismului în multe situații, cea mai frecventă fiind infecția, fie că este virală sau bacteriană: infecții respiratorii, gastroenterocolite, infecții O.R.L. sau de tract urinar.
Cea mai fidelă măsurătoare a temperaturii corpului este cea intrarectală și se consideră că un sugar are febră când aceasta depășește 38 de grade.

Există păreri pro și contra în ceea ce privește tratarea febrei. Ultimele studii în domeniu au evidențiat faptul că febra joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor, însă trebuie să ținem cont și de disconfortul pe care îl provoacă sugarului.Totodată trebuie menționat faptul că
nu există o relație direct proporțională între valoarea temperaturii și severitatea bolii.
De cele mai multe ori, pacientul pediatric cu febră poate fi îngrijit la domiciliu, însă este recomandat să vă adresați medicului pediatru dacă sugarul:
- are mai puțin de 3 luni, chiar dacă prezintă o stare generală bună;
- are peste 3 luni, dar prezintă și alte simptome sau refuză alimentația;
- are temperatura peste 39 de grade sau prezintă convulsii febrile;
- asociază și erupție cutanată.
Cea mai eficace metodă de a trata febra este administrarea de medicamente - paracetamol sau ibuprofen, care vor reduce disconfortul sugarului. Aaspirina nu este recomandată din cauza riscului mare de apariție a sindromului Reye. Dozele de paracetamol și ibuprofen trebuie calculate în funcție de greutatea sugarului și pot fi administrate la fiecare 4 ore, respectiv 6 ore.
De asemenea, părinții trebuie să încurajeze bebelușul să consume lichide (apă, lapte, ceai, supe) în cantități mai mari decât de obicei, deoarece riscul deshidratării este crescut în perioadele cu febră.
Antibioticele vor fi administrate doar la indicația medicului specialist, care în urma consultului va stabili dacă este vorba despre o infecție bacteriană.
Să fim sănătoși, fiind informați!
Autor: Dr. Malvina Ioana Petrov
Medic specialist Pediatrie