www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Este epidemie de rujeolă în România. În acest context, specialiștii Ministerului Sănătății îndeamnă insistent părinții să-și vaccineze copiii împotriva acestui virus extrem de periculos. De asemenea, medicii recomandă ca și adulții nevaccinați să se imunizeze, deoarece virusul rujeolei poate genera complicații severe la vârsta adultă, în special în cazul persoanelor cu boli cronice grave. Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este cauzată de un virus înrudit cu cele ale pestei bovine și răpciugii canine. Face parte din familia paramixovirusurilor, care include și virusurile responsabile de oreion și răceli. Boala se manifestă printr-o serie de simptome severe, cum ar fi febră mare (până la 40,5 grade Celsius), tuse uscată, voce răgușită, secreții nazale și oculare, și o erupție cutanată care începe în spatele urechilor, pe față și pe gât, extinzându-se ulterior pe tot corpul. Alte simptome includ tulburări digestive, cum ar fi diareea și durerile abdominale care pot simula apendicita. Pe fondul acestor simptome, pot apărea dureri de cap, indispoziție și iritabilitate.

 
  • Cum se răspândește?
  Virusul rujeolei se răspândește rapid prin contactul cu picăturile de salivă și secrețiile nazale emise de persoanele infectate prin tuse, strănut, vorbire sau suflatul   nasului. Deși mai rar, infecția poate fi transmisă și prin contactul cu obiecte contaminate cum ar fi, jucării, mobilier sau vase de mâncare.



 
  • Vulnerabilitatea este mai mare în perioadele cu vreme rece
Virusul rujeolic este deosebit de activ în perioadele cu vreme rece, fiind mai rezistent la frig decât la căldură. Bolnavul este contagios chiar
și cu 3-4 zile înainte de apariția simptomelor, ceea ce face posibilă răspândirea rapidă a bolii. Persoanele infectate trebuie izolate la
domiciliu timp de cel puțin șapte zile după apariția erupției cutanate, deoarece rămân contagioase în această perioadă.
Tratamentul se efectuează de obicei acasă, sub supravegherea unui medic.
În cazul complicațiilor care pot include pneumonie, abces pulmonar sau pleurezie purulentă, complicații care pot duce la deces, se impune internarea.





 
  • Doar vaccinarea mai poate opri epidemia
Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei și de stopare a epidemiei. Copiii trebuie vaccinați la vârsta de 9-12 luni, iar apoi revaccinați la cinci ani. Este esențial ca adulții să fie conștienți de necesitatea vaccinării, inclusiv a lor, nu doar a copiilor, deoarece imunitatea oferită de vaccinul din copilărie poate scădea în timp. Vaccinarea antirujeolică a început în România în anul 1978, și toate persoanele născute după 1977 au fost vaccinate inițial cu o singură doză, considerată suficientă la acel moment. Cu toate acestea, un val de rujeolă în perioada 2001-2002 a demonstrat că o doză nu oferă protecție pe termen lung, ducând la introducerea unei doze de rapel. De aceea, adulții vaccinați cu o singură doză efectuată înainte de anul 1990 sunt deosebit de vulnerabili și ar trebui să își refacă vaccinul pentru a asigura o protecție adecvată.
  • Prevenția și îngrijirea bolnavului  
Pentru a preveni îmbolnăvirea sau pentru a gestiona cât mai eficient simptomele rujeolei, Medcenter oferă o gamă largă de consultații, investigații și analize medicale de înaltă calitate, realizate de specialiști în medicină internă, boli infecțioase și medicină de familie. Este esențial să consultăm medicul pentru a ne asigura sănătatea și a preveni complicațiile severe ale rujeolei. Vaccinarea și îngrijirea medicală adecvată sunt cheile pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jur. Așadar, mergi la medic! E vorba de sănătatea ta.

 

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului